Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Det kan bli svårare för Helsingforsfamiljer att hitta barnvakt – mister MLL:s barnvaktsförmedling sitt bidrag måste den läggas ner

Barnvaktsförmedlingen som Mannerheims barnskyddsförbund erbjuder Helsingforsfamiljer riskerar att upphöra.

Helsingfors stadsstyrelse ska nu ta ställning till ett förslag om att dra in stadens understöd för verksamheten som har varit 40 000 euro om året.

Enligt MLL skulle det här vara ett hårt slag för barnfamiljerna. Också många unga får sin första erfarenhet av arbetslivet via barnvaktsförmedlingen.

Relaterat

Helsingforspolisen: Rån som begås av ungdomar minskar inte

I år har Helsingforspolisen utrett närmare 40 rån eller försök till rån. Förra året var samma siffra närmare 30 under motsvarande tidsperiod, uppger Helsingforspolisen.

Tio grova gärningsformer har anmälts i år, jämfört med sju förra året.

Bland annat blev en 14-åring misshandlad i en källare i Lillhoplax. De tre misstänkta förövarna filmade misshandeln och lade ut videon på appen Snapchat, sedan stal de personens tröja.

I ett annat fall misstänks en 17-åring ha krävt droger av en vuxen person och sedan knivhuggit personen i handen.

I fallen är det ofta flera misstänkta och ungdomarna vill sällan berätta för polisen vad som skett eftersom de är rädda för att andra ska hämnas på dem.

Helsingfors kyrkliga samfällighet flyttade miljoner från krisande schweizisk bank

Samfälligheten flyttade en summa på fem och en halv miljon euro från den krisande banken Credit Suisse över till sitt huvudkonto på Nordea i onsdags.

Av samfällighetens hela förmögenhet på drygt en halv miljard euro i tillgångar finns värdepapper på 25 miljoner euro hos finansieringsbanken i Schweiz. Banken är nu i kris och samfälligheten uppger sig hålla ett öga på läget.

En stor del av Helsingfors kyrkliga samfällighets förmögenhet sitter i fastigheter. Ungefär 180 miljoner euro finns i finansieringsvärdepapper, som de som förvaltas av Credit Suisse.

Helsingfors kyrkliga samfällighet beslöt förra året att minska sin personal med 45 personer och att på tre år minska sina kostnader med 4,8 miljoner euro.

Tidningen Kyrkpressen var först ute med nyheten.

Man med kikare

Bokrecension: Landsortsbohemer på jakt efter lottovinst i Mikael Crawfords nya roman

Mikael Crawford har skrivit en östnyländsk pikareskroman.