”Alla kommer att kräva att få köpa för 60 dollar fatet” – västländernas pristak på rysk råolja träder i kraft
I dag träder EU:s, G7-ländernas och Australiens nya sanktioner mot Rysslands oljeexport till havs i kraft. Det handlar främst om ett pristak på 60 dollar per fat rysk råolja som exporteras med fartyg.
Målet med pristaket är att göra det svårare för Ryssland att exportera olja.
Den amerikanska toppdiplomaten Victoria Nuland, som är i Kiev för tillfället, betonar att målet är att också länder som inte direkt binds av oljeembargots villkor väljer att ändå följa dem.
– Oljeembargot tvingar Ryssland och länder som ryssarna förser med olja att diskutera, för de betalar mycket mer än 60 amerikanska dollar, säger hon.
I dag, måndagen den 5 april, kostade ett fat olja 90 dollar på den globala världsmarknaden. Marknadspriset för rysk råolja har legat kring 65 dollar fatet de senaste dagarna.
Det här leder till att Ryssland från och med i dag inte kan göra stora vinster på sin oljeexport.
– Varför skulle en del länder betala över 60 dollar om ingen annan gör det?
USA förväntar sig att pristaket dessutom får en annan, lika viktig, följd.
– Rysk olja kommer att fortsätta komma ut på marknaden, vilket gör att marknadspriset inte ökar som en följd av brist på olja, säger Nuland.
Den ryska regeringen svarade redan under veckoslutet att Ryssland hellre minskar sin oljeproduktion och -export än går med på att sälja olja till ett pris väst har bestämt.
Kreml: ”Ryssland kan upprätthålla den militära operationen i Ukraina”
I dag utvecklade den ryska ledningen sitt resonemang och sa att pristaket på rysk olja kommer att destabilisera den globala energimarknaden.
– Vissa problem kommer att uppstå på grund av sanktionerna, men hittills ser vi inte dem som kritiska, säger president Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov.
Han tillägger att i synnerhet Tyskland borde fundera mer på hur oljeembargot påverkar dem.
– Det är oprofessionellt att tiga om den skada som pristaket tillfogar flera europeiska länder.
Peskov har rätt såtillvida att två tredjedelar av EU:s oljeimport från Ryssland kommer sjövägen.
EU importerar idag ungefär en femtedel av sin olja från Ryssland, ner från en tredjedel för ett år sedan.
Om Ryssland gör som de säger och vägrar sälja till Europa för 60 dollar fatet, så kan det uppstå åtminstone en temporär oljebrist inom EU.
EU:s utgångspunkt är ändå att Ryssland inte har råd att förlora sina inkomster från Europa och därför kommer att fortsätta sälja sin olja till EU-länderna.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar för att det här nya oljeembargot är för svagt.
– Det är bara en tidsfråga innan starkare verktyg måste tas i bruk, anser Zelenskyj.
Pristakets effekt kommer också att bero på Kinas coronarestriktioner.
Kina har lättat på de hårdaste restriktionerna i Beijing och många andra storstäder. Det här förväntas leda till en stor efterfrågan på olja inom kort.
Hur Kina löser det problemet får stor betydelse för Rysslands oljeexport i Asien.
– Osäkerheten kommer i vågor på energimarknaden, säger Susanna Streeter, äldre investerings- och marknadsanalytiker på det brittiska finansbolaget Hargreaves Lansdown.
Det betyder att efterfrågan ökar samtidigt som Ryssland hotar med att hålla priserna höga på den asiatiska marknaden (exklusive G7-landet Japan).
– Vi förväntar oss att utbudet på råolja kommer att minska nu när pristaket på 60 dollar fatet har trätt i kraft, säger Streeter.