Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isarna börjar lägga sig i Österbotten – sjöbevakare: Ändå inte säkert att gå ut på isen än

Tack vare den senaste tidens minusgrader har isarna börjat bildas på sina håll i Österbotten. Äldre sjöbevakare Mathias Snickars skulle ändå inte bege sig ut på någon is ännu, speciellt inte ensam.

Mathias Snickars, äldre sjöbevakare vid Vallgrunds sjöbevakningsstation, säger att isarna börjar lägga sig i vikar och fjärdar, men att det ännu inte är någon havsis att tala om.

Isläget varierar också sett till hela Österbotten. På vissa håll har både skridskoåkare och pilkare vågat sig ut på isen. Snickars ser det dock inte som helt säkert att redan ge sig ut på någon is. Han skulle själv inte ge sig ut ännu, så länge han inte måste.

Under söndagen inträffade ett tillbud, då en pilkare gått genom isen i Kaleby. Snickars säger att det slutade bra för pilkaren och att det i åtminstone Vasatrakten varit några andra isrelaterade tillbud. Han uppfattar det som att österbottningarnas iskunskaper är goda.

– Jag skulle säga att det är bra med iskunskaperna här i området. Är man osäker så har man någon kompis med sig som har erfarenheter, så det fungerar bra, säger Mathias Snickars.

Den gemensamma nämnaren med de fall som slutat olyckligt är att de varit ensamma

Hans tips när man sedan ska bege sig ut på isen är också att ha någon med sig.

– Den gemensamma nämnaren med de fall som slutat olyckligt är att de varit ensamma. Sedan ska man ha en plan i bakhuvudet om det händer något – har man möjlighet att kalla på hjälp, hur långt har man till land, hur långt har man till bilen och finns det något hus i närheten.

Mathias Snickars säger att han själv alltid har en ryggsäck med vattentätt förpackat ombyte, isdubbar, kastlina, ficklampa, tändstickor och kniv när han far ut på isen.

– Man kanske inte själv behöver det, men det kan ju finnas någon annan som behöver, säger han.

Oklart när isarna blir helt säkra

Han vågar inte spekulera i när man säkert kan ge sig ut på isen på de flesta håll i Österbotten, men han hoppas på en fin isvinter. Snickars tipsar om att ha en ispik eller isbill för att kontrollera isens kvalitet.

– Om det är fin kärnis är den klar när man hackar i isen. Om det är snöblandad is är den vit, säger Mathias Snickars vid Vallgrunds Sjöbevakningsstation.

Isarna börjar lägga sig i Österbotten – sjöbevakare: Ändå inte säkert att gå ut på isen än

5:09