Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Omröstningen för de finlandssvenska idrottspriserna 2022 är i gång – så här röstar du på din favorit

Uppdaterad 05.12.2022 14:07.
Tre längdskidåkare inne på en arena.
Bildtext Det finlandssvenska idrottsåret 2022
Bild: FSI

Idrottsåret 2022 är på slutrakan och nu är det dags rösta fram pristagare inom den finlandssvenska idrotten. Priskategorierna är bekanta från tidigare år, de är årets tränare, årets förening, ungdomspriset och bradgmedaljen.

Omröstningen för de finlandssvenska idrottspriserna ordnas av Finlands Svenska Idrott FSI och mer information om dem hittar du här på FSI:s sida. Omröstningen pågår fr.o.m. må 5.12 till och med sö 18.12. Priserna delas ut i programmet Det finlandssvenska idrottsåret 2022, som sänds fredagen 10.2.2023 kl. 18.30 i Yle Fem.

Nytt programkoncept

I år kommer prisutdelningen av de finlandssvenska idrottspriserna att ske med ny inramning i form av ett nytt programkoncept i stället för den traditionella finlandssvenska idrottsgalan som ordnats förut om åren.

– Nu kommer vi att besöka pristagarna i deras egna miljöer och med det här programkonceptet når vi ut till en bredare publik istället för den traditionella finlandssvenska idrottsgalan som ordnats som en fysisk tillställning för en mindre skara, säger Jeanette Harf på FSI.

Under det en timme långa programmet får vi besöka idrottare, tränare, föreningar och eldsjälar i Svenskfinland som alla har idrotten gemensam.

Det nya programkonceptet görs i samarbete med Svenska Yle och programledare är Svenska Yles sportredaktör Sebastian Backman.

Fyra priskategorier

De nominerade i alla priskategorier har tagits fram genom en nomineringsrunda, sedan har en jury bestående av både idrottsbranschens representanter och sportjournalister fått säga sitt och nu återstår det för allmänheten att fr.o.m. 5-18.12 rösta på sina favoriter. Det slutgiltiga resultatet är en kombination av både jurygruppens och allmänhetens röster.

Årets tränare

Priset kan tilldelas en finlandssvensk tränare med mångårig aktiv tränarverksamhet. Tränaren har ett engagemang på bred bas och fungerar som en ambassadör för idrottsgrenen. Tränaren främjar allas möjlighet att utöva idrott där likabehandling och jämställdhet beaktas.

De tre nominerade i år är Mikael Ylöstalo (friidrott), Björn Monnberg (handboll) och Mentisgruppen (tränargrupp inom mental träning).

Årets förening

Priset kan tilldelas en finlandssvensk förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelas en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverkar diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura-certifiering.

De tre nominerade är Vasa simsällskap, Gymnastics Åland och IK Falken, Pedersöre (friidrott, skidåkning, orientering).

Ungdomspriset

Priset tilldelas tre stycken ungdomar i åldern 15-20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren. Priset kan endast mottas en gång och endast av idrottare som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund.

De nominerade är Alexandra Rosenlew, Esbo skytteförening (sportskytte), Malin Karell, Sjundeå IF (spjut) och Alva Thors, Vörå IF (nordisk kombination).

Bragdmedaljen

Sportpressens guldmedalj instiftades i tiderna som belöning för utomordentlig idrottsbragd under året. Den tilldelades åt en medlem i någon CIF (idag Finlands Svenska Idrott) tillhörande förening, eller åt annan finlandssvensk idrottare.

Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.

De nominerade är Emmeth Salo (kraftsport), Viivi Lehikoinen (400 m häck) och Stafettkarnevalen.

Läs med om de nominerade här på FSI:s sida. Rösta gör du direkt här.

Det finlandssvenska idrottsåret 2022 görs som ett samarbetsprojekt med Finlands Svenska Idrott och Svenska Yle. Programmet sänds fre 10.2.2023 kl. 18.30 i Yle Fem.