Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pojo FBK fick stort bidrag för att rusta upp hall för gamla brandbilar – ordnar inget fyrverkeri på nyårsafton

Pojo FBK ordnar ingen fyrverkerishow i Pojo kyrkby det här nyåret. Det är oklart om det alls kommer att ordnas igen, säger nya ordföranden Emil Nyman. Han vill nu satsa på andra projekt.

Frivilliga brandkåren i Pojo har fått 10 000 euro i bidrag av Karis-Pojo sparbanksstiftelse. De pengarna ska användas till att förnya åtminstone tak och väggar i en hall. Om pengarna räcker till så ska också dörrar förnyas.

FBK har redan förnyat golv och belysning i hallen för 15 000 euro. Det här gör man för att bland annat några gamla brandbilar ska må bättre i en varmare hall.

Det krävs en hel del frivilligt arbete av medlemmarna innan allt det här är färdigt, men nu kommer det att finnas mera tid till sådana här projekt. Pojo FBK beslöt tidigare i höstas att inte ordna fyrverkerishow i Pojo kyrkby.

Showen ordnades senast nyåret 2019–2020, men sedan satte coronapandemin stopp för festligheterna. Showen ordnades nästan 30 år och de senaste åren kom omkring 8 000 personer till kyrkbyn för att se fyrverkerierna.

En man i Pojo FBK:s svart-gula jacka. Han heter Kimmo Wiman.
Bildtext Kimmo Wiman har varit styrelseordförande för Pojo FBK i drygt tio år. Han kommer ändå att fortsätta jobba med verksamheten trots att han nu slutar som ordförande.
Bild: Marica Hildén / Yle

Nuvarande styrelseordföranden Kimmo Wiman berättar att FBK jobbade med showen nästan året om.

– Strax innan nyåret jobbade omkring 50 personer med förberedelserna och en mindre grupp nästan hela året. Det var fint att se glädjen, men allt har sin tid.

Vi får se hur det blir i framtiden, men jag stöder beslutet att inte ordna det nu, säger Emil Nyman som blir styrelseordförande för Pojo FBK från 2023.

– Det hade varit svårare att sluta om pandemin inte inträffat. Nu kan vi koncentrera oss på andra projekt.

En man står vid en gammal brandbil, klädd i Pojo FBK:s jacka. Han heter Emil Nyman.
Bildtext Här är den nya ordföranden för Pojo FBK: Emil Nyman.
Bild: Marica Hildén / Yle

Emil Nyman har varit aktiv medlem i Pojo FBK en längre tid och började fundera på att det skulle kunna vara roligt att vara ordförande då han hörde att Kimmo Wiman vill sluta efter drygt tio år på posten.

Nu vill han gärna jobba för att få mera medlemmar i kåren. Nu har FBK omkring 70 medlemmar, men det behövs alltid flera.

– Jag har tänkt att vi ska aktivera oss mera på sociala medier för att locka nya medlemmar.

Man kan börja som åttaåring i Pojo FBK där man bland annat lär sig släcka bränder, ge första hjälpen och deltar i tävlingar, men också åker på roliga utfärder.

– Vi satsar också mycket på fysisk fostran eftersom det behövs bra kondition då vi rycker ut för att hjälpa.

Två män står i en hall där det finns en rktigt gammal brandbil. De heter Kimmo Wiman och Emil Nyman.
Bildtext Kimmo Wiman och Emil Nyman är två av dem från Pojo FBK som tänker jobba med att isolera den här hallen. På det sättet mår de gamla brandbilarna bättre än när hallen är iskall om vintrarna.
Bild: Marica Hildén / Yle

Både Kimmo Wiman och Emil Nyman säger att det är möjligheten att hjälpa andra människor som är det mest givande med arbetet inom frivilliga brandkåren. Numera är det faktiskt ganska sällan de rycker ut på grund av bränder.

– De senaste åren har det för det mesta handlat om att rädda djur: en häst har kanske fastnat i lera eller en hjort har sprungit bort från en olycksplats. Vi röjer också undan träd som fallit över bilar, vägar och hus.

Nu har Pojo FBK kraft att satsa på annat än fyrverkerier – en gammal hall ska rustas upp

9:39

FBK-medlemmarna hjälper också polis och ambulans vid olika utryckningar.

– Vi gör lite vad som helst, säger Nyman, vi har allt från byggare till ingenjörer och metallarbetare i kåren så vi kan hjälpa med det mesta.

Diskussion om artikeln