Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Hela hallen” – BK-speakern Jari Parkkonens utrop är känt i hela Handbollsfinland

Uppdaterad 06.12.2022 09:05.
En man talar i en mikrofon.
Bildtext Jari Parkkonen har jobbat som speaker på BK-46:s hemmamatcher i nästa två decennier.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Jari Parkkonen växte upp i Torneå och kom i kontakt med handboll via SVT:s sportsändningar. Han och hustrun Minna flyttade till Karis 1998 och några år senare var han speaker på lokala handbollsklubben BK-46:s matcher i Karis idrottshall.

– Hela hallen!

Det är BK-speakern Jari Parkkonens varumärke. Ett utrop som alla i Handbollsfinland någon gång har fått ta del av i Karis idrottshall.

– Det var Mathias Lindén som myntade uttrycket för tio eller femton år sedan. Han tyckte jag skulle använda det, säger Jari Parkkonen med ett brett leende då vi träffas i Karis idrottshall.

Hela hallen!

― Jari Parkkonen, BK-46:s speaker

Och visst har utropet ”Hela hallen” levt vidare och hörs fortsättningsvis varje gång BK-46 spelar.

Då coronapandemin stängde idrottshallarna och också BK-46 tvingades spela utan publik körde Jari Parkkonen på med sitt ”Hela hallen” ändå. Han tyckte helt enkelt att det behövdes som stämningshöjare i den folktomma hallen.

– Det var ju endast några reportrar och funktionärer på plats då, men visst behövdes det en speaker, säger han.

Pärnänen ut, Parkkonen in

Det är nästan tyst i Karis idrottshall när Yle Västnyland träffar Jari Parkkonen. Endast några elever från Raseborgs idrottsakademi har sitt morgonträningspass i hallen.

Det känns ovant att höra Jari Parkkonen i den tomma hallen. När han hörs under en match är det vanligtvis mycket mera bakgrundsljud i Karis idrottshall.

Det var lärarjobbet som förde paret Parkkonen till Karis i slutet av det förra årtusendet. Efter en tids arbetslöshet fick Jari Parkkonen jobb i Karis. I dag undervisar han tonåringar i svenska och engelska i Karjaan yhteiskoulu.

– Det var en kompis till mig som för 20 år sedan frågade om vi, min hustru och jag, ville komma på en handbollsmatch och efter det har vi inte missat många av BK:s hemmamatcher, säger han och riktar ett tack till kompisen Hans Löflund.

Spelarna i BK-46 tackar publiken.
Bildtext Det var fest i Karis idrottshall i våras under slutspelet. BK-46 vann guld i FM-ligan.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Speaker blev han ett par år senare då ”Kallu” Pärnänen steg åt sidan.

– Hans väninna som var min arbetskamrat frågade om jag kunde ta över som speaker eftersom jag ändå var i hallen under varje match. Jag tänkte jag kan prova och nu har jag gjort det här i 18 år, småskrattar Jari Parkkonen.

God stämning ger lyft också åt speakern

Han kan med fog kallas en av Karis handbollslegendarer. Hans röst är bekant för hela Handbollsfinland och nu också ute i Europa. I lördagens (3.12) match i Europa cupen försökte Parkkonen överrösta publiken.

Stämningen i BK:s match mot norska Nærbø IL var på topp i Karis idrottshall. Karisborna mötte mangrant upp i matchen och Jari Parkkonen gläds speciellt mycket över att också Nærbø IL hade en egen tjugo personer stark hejarklack på plats.

– Då det är god stämning i hallen med mycket oljud, ger det ett lyft också för mig. Det är det bästa jag vet när det är mycket ljud i hallen, säger han med ett brett leende.

I nästan två decennier har Jari Parkkonen underhållit BK-46:s handbollspublik

13:28

Att överrösta publiken är inte alltid så lätt.

– Jag försöker göra mitt bästa varje gång.

Turkiska namn var svåra

Och för att lyckas i sitt speakerjobb krävs det också en del arbete före matchen.

– Jag brukar kolla vilka spelare lagen har med och kolla uttal på utländska namn. Det gäller att googla fram uttal på vissa namn.

Litauiske Tadas Stankevicius som tidigare spelade för Dicken är ett exempel på en spelare vars namn Jari Parkkonen haft svårt med.

– Hans namn har för många stavelser och det gör det svårt. De turkiska spelarnas namn var också svåra att uttala, säger Parkkonen om BK-46:s första motståndare i EHF-cupen Spor Toto.

En person står med en mikrofon i handen.
Bildtext Ibland säger speakern någonting fel, men Jari Parkkonen säger att det oftast går att korrigera. Om det inte går är det bara att köra vidare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ibland blir det fel då han ropar något i mikrofonen och oftast är det bäst att bara fortsätta och glömma misstaget.

– Om det är något viktigt jag sagt fel försöker jag hinna korrigera det.

Handboll är ju en snabb sport där det kan hända saker i snabb takt, så ibland är det inte möjligt att korrigera.

Att säga någonting fel under en match är ändå inte det värsta som kan hända en speaker.

– Det värsta är om mikrofonen går sönder. Som tur är händer det inte ofta. Jag använder helst en mikrofon med sladd, inte en trådlös, säger Parkkonen.

Diskussion om artikeln