Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad prisades för satsningar på att bli en mer attraktiv arbetsgivare

Under 2022 har Vasa stad försökt profilera sig som en intressant och attraktiv arbetsgivare. Det här efter att en extern enkät från 2021 visade att utomstående inte vet vilka uppgifter som hos staden.

Stadens satsningar prisades i serien de mest inspirerade insatserna på Kuntatyö2030-galan, där man gav priser åt de mest intressanta utvecklingsåtgärderna inom den kommunala sektorn i Finland.

Vasa har bland annat startat ett personalambassadörsprogram där 24 anställda fått träning i hur de via sociala medier kan dela med sig av det positiva i sina arbetsuppgifter. Staden har också under hösten haft en videokampanj där de anställda stått i fokus.

Relaterat

Ingen lösning inom handeln – förlikning fortsätter i morgon

Avtalstvisten inom handeln har inte nått en lösning, meddelar riksförlikningsmännens byrå. Förhandlingarna fortsätter i morgon klockan 13.

Servicefacket Pam hade varslat om strejker den här veckan, men Arbets- och näringsministeriet beslöt att skjuta upp strejkerna med två veckor på begäran av riksförlikningsmannen.

Riksförlikningsmannen medlar i tvisten mellan Pam och arbetsgivarorganisationen Finsk Handel.

Kommunala arbetsgivaren om exportindustrins avtal: Dyrt

Kommunal- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT bedömer att exportindustrins färska avtal blir mycket dyrt för kommunerna och välfärdsområdena.

Exportindustrin fick ett lönepåslag på sju procent över två år.

KT:s vd Markku Jalonen säger till nyhetsbyrån STT att avtalet höjer arbetskraftsutgifterna för alla finländska företag ordentligt. Teknologiindustrins avtal ökar utgifterna med 600 miljoner euro bara i år, bedömer han.

Jalonen säger att förhandlingsresultatet är en följd av att näringslivet EK:s förbund har gått in för att teckna avtal på 1+1 år, i stället för tvååriga avtal. Nu syns den här modellens svagheter på värsta möjliga sätt, anser han.

Källa: STT

Industrifackets ordförande Riku Aalto och viceordförande Turja Lehtonen under en presskonferens på söndagen.

Nu är det klart: Lönepåslaget för exportindustrin blev 7 procent över 2 års tid

Trycket på förhandlarna att leverera har varit högt.

Riku Aalto, Industrifackets ordförande

Svenska Yles källor: Sannolikt att Industrifacket godkänner avtal för exportbranschen

Avtalet skulle vara riktgivande för de övriga branscherna.

Kollage av en webbsida med arbetsannonser och en

Letar du sommarjobb? Här kommer några tips och råd

Just nu är det högsäsong för sommarjobbsansökningar.