Hoppa till huvudinnehåll

Recept

En krämig pastej med picklat passar perfekt på julbordet – röda linser är huvudingrediensen och smaksättningen klassisk

En smörgås med grovt bröd, skivor av pastej som pålägg och inlagda grönsaker och persilja på toppen.
Bildtext Pastejen är fast och krämig och kan användas som pålägg på smörgås.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Att göra egen pastej är ett mathantverk som håller på att glömmas bort. Hemlagad pastej är en fin matgåva och ett smart sätt att laga pålägg som räcker länge. Det här receptet är enkelt, men kräver en del tid.

Det går bra att göra pastej på grönsaker. Den här är pastejen är gjord på röda linser och påminner om en leverpastej både till konsistens och färg. Smaken är dessutom underbart pastejig.

Att göra pastej på just linser är lite enklare än att göra pastej på lever. Man sjuder pastejsmeten i några minuter och sedan får den stelna i kyl. En klassisk leverpastej tillreds däremot i vattenbad i ugnen.

– Vi har experimenterat rätt mycket med linser i restaurangen där jag jobbar. Just den här linspastejen är ett resultat av de experimenten. Det blir en fin textur och färg på pastejen, säger kocken Anders Samuelsson.

Smaken av linser kamoufleras väl av portvin, konjak och lök som är klassiska smaksättningar i en pastej. Linspastejen går utmärkt att frysa och passar därför fint som storkok.

En man och en kvinna som står i ett kök. Kvinnan håller i en sked och tittar leende in i kameran. Mannen rör i en kastrull.
Bildtext Programledaren Elin Skagersten-Ström och kocken Anders Samuelsson kokar pastejsmeten till en tjock gröt.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Pastej på röda linser

Mängd: 1

Tillagningstid: 390 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • 400 g röda linser

  • 250 g gul lök

  • 7 kvistar timjan

  • 3 kvistar rosmarin

  • 400 g smör eller margarin

  • 1 dl portvin

  • 0,5 dl konjak

  • salt och vitpeppar

  • 2 dl vatten (eller efter behov)

Instruktioner

Blötlägg linserna över natten.

Svetta löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Slå på portvin och konjak. Låt koka ihop och repa i örter. Tillsätt smöret så det smälter. Låt svalna.

Skölj och häll av linserna.

Röda linser i en sil.
Bildtext Röda linser ger fin färg till pastejen.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Mixa linserna i en kannmixer tillsammans med lökfräset till en slät smet. Späd ut med vatten efter behov (olika linser sväller olika mycket). Sila genom en grov trådsil ner i en kastrull.

Sjud försiktigt linssmeten på svag värme tills den tjocknar till en stadig gröt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Klä en terrinform eller brödform med plastfolie och häll ner linssmeten. Täck med plastfolie och pressa ihop pastejen lätt med en tom form. Kyl och låt den sätta sig minst fem timmar.

En brödform i aluminium fylld med en pastej inlindad i plastfolie.
Bildtext Efter några timmar i kylskåpet är pastejen enkel att stjälpa upp och man kan skiva den i riktigt tunna skivor.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Pastejer passar bra med söta och syrliga tillbehör. Vi serverade vår linspastej med picklade grönsaker med kantareller och en enkel äppelkompott. Andra goda tillbehör är lökmarmelad och glögginlangda fikon.

Salta kex med glögginlagda fikon

Baka salta frökex med glögginlagda fikon

Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk