Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

“En liten tjej i Korsholm ska få en begagnad Elsa-docka till jul” – så här byter du istället för att köpa julklappar till barnen

Ett halvt packat paket intill en gran där ett plagg i leopardmönster skymtar inuti paketet.
Bildtext Den här leoparddräkten kommer en liten kille i Korsholm att få under julen. Hans mamma berättar att han älskar att klä ut sig, medan Carro från podden Föräldrasnack har en massa utklädningsdräkter i förrådet som barnen vuxit ur.
Bild: privat

Återvinn barnens gamla leksaker genom att byta ut dem mot andra begagnade leksaker. Carola Nordberg och Rebecka Hägert-Backull från podden Föräldrasnack tipsar om hur du kan spara på pengar och miljön inför jul.

– Allt började med att vi snubblade över en kampanj i en svensk föräldragrupp där folk bytte julklappar med varandra. Man fick ge vidare en begagnad leksak eller dylikt, och samtidigt önska något till sina barn, säger Carola “Carro” Nordberg från podden Föräldrasnack.

Ett paket packat i vitt papper med rosa hjärtan på lutar mot en julgran med julljus.
Bildtext Ett julklappsbyte är ett sätt att ge gamla leksaker och kläder ett nytt hem. Sedan Föräldrasnack utlyste ett julklappsbyte på sitt Instagram-konto har inlägget samlat mer än 50 kommentarer av föräldrar som vill delta.
Bild: Privat

Poängen är att alla kan delta oavsett man har något att ge bort eller inte, men samtidigt också få möjligheten att själv få en julklapp att ge sina barn. Det viktiga är inte att du får något av samma person som du gett något till, utan att begagnade saker hittar vägen till rätt hem.

– Med tanke på det ekonomiska läget just nu känns det här som en bra lösning, men också ett sätt att börja tänka på att vi inte alltid behöver köpa nytt. Det går precis lika bra att ge och få julklappar som är begagnade, säger Rebecka Hägert-Backull.

I podden Föräldrasnack delar de med sig flera spartips vad gäller julklappar till barnen. Rebecka berättar bland annat hur de sparar på barnens julklappar för att klara av sitt dyra huslån och dyra mat- och elkostnader.

"Tomten har inte råd med lika många julklappar i år"

27:55

Att byta julklappar är en av idéerna för att både kunna spara pengar, rensa bort oanvända leksaker som inte används och samtidigt ge den begagnade leksaken ett nytt liv.

– När vi frågade våra lyssnare via sociala medier om de tänker spara på julklappar i år, var det hälften som svarade ja. Vi började fundera på lösningar och det här kändes som en kul grej, säger Carro.

Byter allt från böcker till utklädningsdräkter

Sedan de börjat prata om idén har de själva bytt julklappar med vänner och bekanta.

– En kompis råkade ha just sådana böcker som mina barn önskat och som hennes barn inte längre läser. Jag ska själv ge en Elsa-docka till en bekants dotter som mina barn inte längre använder, säger Rebecka.

– Det vanliga är att ge bort gamla saker till välgörenhet eller sälja dem på loppis. Jag orkar inte själv sälja på loppis, däremot brukar jag ge bort till dagisar eller någon som samlar in grejer och säljer dem vidare. Med den här idén så kan man i sitt eget nätverk hitta barn som önskar något specifikt som du råkar ha hemma skräpande. Det sparar tid och besvär, och den begagnade leksaken går till ett barn som verkligen önskar det, säger Carro.

Ett handskrivet kort med en julhälsning adresserad till "Louna, Helsingfors".
Bildtext Carros barn fick skriva kortet till 4-åriga Louna som önskat sig ”smycken, smink eller spel”. Tillsammans skickade de ett paket som ska överraska Louna på julafton.
Bild: Privat

Hon har just postat några paket. Barnen fick delta i att välja och packa paketet till en kille vars föräldrar berättat att han älskar att klä ut sig.

– Barnen älskade det och ville skicka flera paket! De valde en dräkt som de lekt med många gånger. Klimatkrisen är många barn medvetna om, på gott och ont, och jag tycker det är viktigt att de också får känna att de gör det lilla de kan för vår planet.

Carro och Rebecka tycker båda att man som förälder inte behöver göra ett stort nummer av att presenterna är begagnade inför barnen, men att ta upp det behöver inte heller vara en dålig sak.

– Jag brukar inte själv säga något när jag ger begagnade saker till mina barn, de har aldrig reagerat på det. Men skulle de göra det tror jag att det kunde leda till bra diskussioner, säger Rebecka.

Lätt att styra upp med kompisar eller föräldrarna på barnets dagis

Det här är något du kan styra upp i din föräldragrupp, med dina kompisar eller via ditt barns dagis/skola.

– Du kan till exempel kontakta föräldrarna på ditt barns dagis eller skola. Det finns ofta epostlistor eller chattgrupper man kan kontakta varandra genom eller ta upp det på ett föräldramöte.

– Det kan vara bra att göra upp några regler: till exempel att varje förälder får lista sitt barns intressen eller önskemål, så kan den föräldern som har motsvarande saker “paxa” för barnet. På det sättet kan man försöka sträva efter att så många som möjligt kan ge och få.

Så här kan du koordinera ett julklappsbyte

Samla ett gäng föräldrar som är intresserade och styr upp en chat-tråd och dela följande spelregler.

1. Alla som vill delta skickar en förfrågan. I förfrågan skriver du ålder på barnet och om hen har några särskilda hobbys eller intressen, vad hen gillar helt enkelt. Julklappen behöver dock inte innehålla något på det temat som nämnts.

2. Skriv var ni bor (om folk bor på olika orter)

3. Ett barn per förfrågan! Har du flera barn får du skriva flera förfrågningar.

Ser du en förfrågan om julklapp som du vill/kan skicka julklapp åt?

1. Svara med ”pax” på den förfrågan du vill skicka till.

2. Obs! Max 3 personer kan paxa en förfrågan. Först till kvarn! Varje barn kan alltså få max 3 julklappar i detta byte.

3. Skicka pm till den du ska skicka en julklapp till och be om adress och namn på barnet.

4. Slå in julklappen, skriv namn på den och skicka den.

5. Kom överens om ett sista datum för leverans/postande

6. Du som skickar betalar frakten. Ingen ska behöva betala för något den tar emot.

7. Du får paxa hur många förfrågningar du vill, men tänk på att inte ta på dig mer än du orkar/hinner/har råd att skicka.

Vad kan jag ge?

Något som ditt barn inte behöver längre, som är i begagnat men fint skick, helt och rent.

Något nytt som ni fått men som ni vill ge vidare för att det inte passar er.

Det är inte meningen att någon ska behöva köpa något för att ge bort i ett byte.

Skulle du bli glad och nöjd över den här grejen om ditt barn fick den av någon annan i bytet? Känns det som ett rimligt byte/en rimlig julklapp till någon?

Tänk på att vi alla har olika möjligheter med vad vi kan skicka, och också olika utgångspunkt för vad som är rimligt eller vad vi skulle känna oss glada och nöjda över att få. Därför gör vi alla detta på egen risk. För någon kan ”bytet” komma att kännas orättvist, men det är helt enkelt så det får vara.

Bytet är också upplagt på ett sådant sätt att det kan komma att bli så att vissa får men inte ger något och att vissa ger men inte får något. Det är för att alla ska ha möjlighet att delta, också om en inte har möjlighet att skicka något själv.

Du kan ge utan att få, eller få utan att ge – beroende på vad du har råd med

Samtidigt ordnar podden Föräldrasnack en kampanj som du kan delta i via deras Instagram-konto här. Kampanjen avslutas den 10 december. Inlägget har redan 50 kommentarer med föräldrar som deltar i kampanjen.

Carro och Rebecka är också själva med.

– Vi kontaktade personen som startat en liknande kampanj i den där svenska föräldragruppen och frågade om det är okej att vi skapar en “spin-off” i Finland. Hon svarade ja, och vi ville erbjuda ett konkret sätt att hjälpa föräldrar i Svenskfinland när det är ekonomiskt tuffa tider. Responsen har varit oerhört positiv med en massa hejarop. Många har redan skickat iväg sina paket, jag bland annat, säger Carro.

De tycker båda det är viktigt att alla deltar enligt egen förmåga. Carro väljer till exempel att själv skicka en gåva, men inte att efterlysa en gåva till något av de egna barnen.

– Det här är också ett roligt sätt att hjälpa någon annan och skapa glädje, även om du inte själv “behöver” någon begagnad julklapp. Du kan också delta bara genom att donera om du vill, eller tvärtom om du inte har möjlighet att själv ge något. Jag ska posta mitt imorgon och min son kommer att få en av sina julklappar via en lyssnare, säger Rebecka.

Mer om ämnet på Yle Arenan