Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finansiella nätverksförsäljare lovar genväg till lyxliv – Svenska Yles reporter utkastad från event där unga lockas investera

Uppdaterad 13.12.2022 07:41.
kvinna på mobil
Bildtext Digitala utbildningsplattformar för invsteringsråd har blivit populära bland i synnerhet unga vuxna. Att sälja investeringsråd kräver tillstånd av finansinspektionen, men inget av de två företag vi granskat har sådant tillstånd.

Unga lockas investera i tvivelaktig nätverksförsäljning för att uppnå ett liv av resor, shopping och pengar. Handlar det om vanlig nätverksförsäljning, eller är det en investeringsbluff? Vi granskade två av företagen.

Tänk dig nätverksförsäljning i ett så kallat MLM-företag (multilevel marketing), som i stället för plastkärl, hudvård eller kosttillskott säljer investeringsråd eller -utbildning. De här finansiella plattformarna marknadsförs nu till unga vuxna.

De unga lockas att lära sig om kryptovaluta, trading och valutaförsäljning för att kunna bli rika och fria och skapa sig ett drömliv.

Svenska Yle har tillsammans med Yles MOT-redaktion granskat två av dessa finansföretag, Igenius och BE Movement.

Det visar sig att det är hart när omöjligt att få insyn i företagen.

MLM står för multilevel marketing, som på svenska brukar kallas nätverksförsäljning eller nätverksmarknadsföring.

Nätverksförsäljarnas hemligheter

Spela upp

Lockas av influencers, förlorar pengar

Nooah Riijärvi jobbar inom startup och marknadsföring och han fick i somras fick upp ögonen för dessa företag inom finans-MLM. Han fick meddelanden av oroliga människor som varnade för plattformarna och det var särskilt varumärket Igenius som intresserade honom.

– Flödet på sociala medier fylls av unga kvinnor som lever lyxliv. De jobbar med olika tradingprogram och berättar om hur de blir rika inom ”kryptofinansvärlden”.

Igenius, som också Vasabladet uppmärksammat i augusti, ger löften om att du kan lösa dina ekonomiska problem genom att köpa tillgång till deras finansiella utbildning.

nooah riijärvi
Bildtext Nooah Riijärvi publicerade i somras en video om Igenius som fick nästan 150 000 visningar, vilket ledde till att unga människor tog kontakt med honom för att berätta att de förlorat pengar till företaget.
Bild: Annvi Gardberg

Man lovar att du ska lära dig skapa en inkomst online och ger löften om en lyxig livsstil utan ett nio till fem-jobb. Det är i synnerhet kvinnliga influencers som har marknadsfört Igenius i Finland. För de följare som ser dessa influencers livsstil med resor, shopping och pengar kan lockelsen bli stor att gå med i företaget.

När Riijärvi sommaren 2022 uttalar sig på sociala medier om temat så börjar han få meddelanden av för honom okända personer som har förlorat upp till 2000 euro.

De hade gått med i Igenius och lämnats i sticket när de har insett att de inte kan göra någon vinst.

Saknar tillstånd, granskat i andra länder

Företaget Investview som ligger bakom Igenius har bytt namn ett antal gånger, och ägarna har tidigare blivit dömda i USA för att olovligen sålt olika typer av investeringsråd.

Finansinspektionen i Belgien har varnat för en programvara som Igenius säljer, som bryter mot belgisk lagstiftning.

Ett företag som erbjuder investeringsrådgivning i Finland måste ha tillstånd av Finansinspektionen för att få bedriva sådan verksamhet. Igenius saknar detta tillstånd och försäljarna betonar därför att man säljer utbildning och coachning.

Mystiken tätnar

I den här världen ändrar trenderna snabbt och Riijärvi märker snart att ännu en finansiell MLM gör entré. Den kallar sig BE Movement och Riijärvi beskriver den som nästa version av Igenius.

– Lite bättre, lite mer exklusiv, lite mer mystisk, säger Riijärvi.

Lyxön Burj Al Arab Terraces infinity pool.
Bildtext De som säljer inom Igenius i Finland är influencers. De visar upp ett slags drömliv med resor, shopping och pengar – allt detta kan man uppnå ifall man köper sig tillgång till deras finansiella utbildningsplattform där man lär sig hur man kan tjäna pengar på nätet.
Bild: Admares/photogenics

Det är svårt att få insyn även i BE Movement. På nätet finns inte mycket information, endast att det handlar om en finansiell plattform där man lär sig handla och investera.

Ledarna inom BE hävdar att den som har självförtroendet och viljan att arbeta hårt kan nå oanade ekonomiska höjder.

Jantelagen är inget för dem som går med i BE.

Eftersom det inte finns något annat sätt att få fram mera information om företaget i fråga, infiltrerar Svenska Yles finskspråkiga systerredaktion MOT företaget. En redaktör låter sig värvas som medlem.

Det framgår att medlemsantalet i Finlands BE-grupp är kring tvåhundra. Som medlem får man bonus när man rekryterar nya medlemmar och provision på de utbildningspaket man säljer. Det dyraste utbildningspaketet kostar hela 1800 euro.

Ponzibröder med OneCoin-förflutet

De brittiska bröderna Monir och Moyn Islam har tidigare verkat inom OneCoin-bedrägeriet i Storbritannien. De har nu grundat BE tillsammans med en tredje bror. OneCoin blev ökänt då det visade sig vara ett ponzibedrägeri, en investeringsbluff.

Enbart i Finland uppskattar man att folk investerade tiotals miljoner euro i OneCoins kryptovaluta, som inte ens existerade på riktigt.

Men det tycks inte bekomma BE-medlemmarna. Tvärtom hyllas brödernas framgångssaga, de har gått från hemlösa och fattiga till framgångsrika och välbärgade businessmän med ett flashigt kontor i Dubai.

En hörnsten i BE:s verksamhet är eventen där alla träffas: det är glitter och glamour, personkult och jublande publik som hyllar de framgångsrika säljarna.

Onecoins webbplats
Bildtext Drömmen om att bli miljonär ledde till att många investerade sina besparingar i kryptovalutan OneCoin, som visade sig vara en bluff. Bröderna Moyn och Monir Islam var aktiva inom OneCoin i Storbritannien och driver idag BE där även finländare är med.
Bild: Yle

Vi bestämmer oss för att besöka ett sådant BE-event i Oslo. Här ska alla nordbor, såväl nya som högt uppsatta inom rörelsen, träffas och nätverka. Självaste Moyn Islam ska tala.

Vi köper biljett, men säger inte att vi är journalister förrän vi är på plats. BE har avböjt samtliga intervjuförfrågningar Yle skickat hittills.

BE-medlemmen berättar

På väg till eventet i Oslo möter vi en ung norrman som är med i BE. Han har börjat klättra uppåt i hierarkin och nått titeln ”sapphire”, safir. Det är en av de lägre rangerna, och innebär att han har lyckats värva några kunder och återförsäljare.

Han säger att han lade ”någon månad” på att ta reda på mer om företaget innan han gick med. Han och hans flickvän åkte till och med till Dubai och mötte ägarna.

– Vi var på kontoret och fick möta bröderna Islam och många av de stora ledarna. Det var nog med bevis för att jag ska känna mig trygg i valet av att det här är något jag har lust att göra en lång, lång tid framöver.

Den unge mannen säger att affärerna går bra, att man ska tänka långsiktigt.

– Om man tänker på ett vanligt företag så tar det ju tre till fem år innan du vet om det är ekonomiskt lönsamt.

På frågan om vad BE egentligen säljer, svarar han att det är en läroplattform som ska hjälpa folk att lära sig ”olika skills inom investering”, framför allt inom försäljningsmarknaden.

– Du får hjälp av professionella utbildare som har kunskapen. Dessutom finns allt digitalt så du kan lära dig gång på gång.

Inget för en vanlig investerare

Gemenskapen inom BE är något som den unga norrmannen uppskattar. Han menar att atmosfären är tillåtande och och att det inte spelar någon roll vilken bakgrund, kompetens eller erfarenhet du har från förr. Vi frågar honom om den kritik som riktas mot BE, och han svarar att det alltid finns folk som är kritiska.

Ville Rantala som är tf professor i finansiering vid ett av universiteten i Miami, säger till Yle att den affärsmodell företagen inom finans-MLM erbjuder inte är effektiv för en vanlig småsparare.

– Professionella investerare, fonder som gör den här formen av aktiv handel, har det här automatiserat. Det är svårt för en enskild investerare med sin egen dator att ens försöka få en fördel som inte redan finns till buds.

Nooah Riijärvi är inne på samma linje: Det är orealistiskt att med framgång syssla med dagshandel på en telefon, som man lär ut i de här säljrörelserna. Uppkopplingen är alldeles för långsam.

Utslängda från eventet

Väl framme vid eventet får arrangörerna höra att vi talat med den unga norrmannen. BE håller utkik efter finländska journalister eftersom MOT har bett om intervju. De vet att det görs granskande program om deras verksamhet.

Vi blir därför utfösta trots att vi har köpt biljett.

På sociala medier kan man följa med eventet. Stämningen är extatisk, folk applåderar och jublar och håller händerna i luften på ett sätt som påminner om ett väckelsemöte.

De som lyckats inom BE får gå upp på scen och vittna om sin framgång. När Moyn Islam äntrar scen vet jublet inga gränser.

Slush 2019 Helsingin messukeskuksessa.
Bildtext För många nätverksföretag är eventen viktiga, där träffas medlemmar och knyter nya kontakter. Svenska Yle fick inte närvara vid BE Movements stora nordiska event i Oslo trots att vi hade biljett.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Avhopp, myndigheter och ånger

Det som ser ut att ha varit framgångssaga tar en överraskande vändning bara ett par dagar efter eventet i Oslo. Då meddelar tre högt uppsatta BE-medlemmar att de hoppar av företaget. En av dem är norrman.

Norrmannen är ångerfylld, han säger till sitt team att han har insett att affärsmodellen inte funkar. Produkterna är för dyra och han är ledsen att han dragit med så många i företaget. Han nämner att de norska myndigheterna har fått upp ögonen för företaget.

Den norska lotterimyndigheten misstänker BE för pyramidspelsverksamhet och ärendet ligger nu på Finansinspektionens bord.

I Finland verkar myndigheternas intresse för BE inte vara lika stort. Polisens lotteriförvaltning tar inte ställning till enskilda företag inom finansiell nätverksförsäljning. De utreder företagen enbart om någon gör en brottsanmälan.

Nya möjligheter

Yles MOT-redaktörer får via sin infiltrering veta att det finns ytterligare en orsak till avhoppet från BE: avhopparna har hittat något bättre.

Det handlar om ett företag som säljer ”automatiserad kryptotradingservice”. Lockelsen att följa med dem som bytt till det ”nyare och bättre” är stor. Men för att komma in i värmen måste man gå med – alltså betala – och det är först då man kanske får veta om företaget är hederligt eller inte.

Sedan är hypen igång igen tills något ännu bättre och mer lovande dyker upp.

Här kan du se MOT-programmet Vill du bli en vinnare?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln