Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbobo kunde inte betala för taxin – sprutade pepparsprej på chauffören

Taxiskylt på biltak.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Taxichauffören fick pepparsprej i ansiktet av en man som försökte smita från notan. Mannen nekar och ord står mot ord, trots det döms han för misshandel i Västra Nylands tingsrätt.

Det var i oktober 2021 som en man och en kvinna hoppade in i en taxi vid centralstationen i Helsingfors. Mannen var uppenbart berusad och kvinnan instruerade chauffören att köra till Mattby i Esbo. Väl framme visade det sig att mannens bankkonto var tomt. Chauffören ville inte heller ta emot kvinnans smycken som betalning.

Kvinnan frågar då om hon kan hämta pengar från en närliggande lägenhet och chauffören godtar det under förutsättningen att en av den väntar i bilen. Men kvinnan hjälper ändå mannen ur bilen. Och det är här allt eskalerar.

Chauffören greppar tag i mannen för att förhindra att han lämnar platsen och mannen svarar med att hala fram pepparsprej och spruta det över chauffören. Det här är chaufförens vittnesmål.

Den drygt 50-årige Esbobon menar att tanken var att hans fru skulle komma ut och betala taxin. Han säger att han försökt förklara det för chauffören men att de inte förstått varandra. Han nekar att han skulle ha använt pepparsprej och säger sig ha varit så pass nykter att han borde komma ihåg ifall pepparsprejen använts.

Ord mot ord

I tingsrätten står ord mot ord. Kvinnan som varit med under resan vittnade inte i rätten men i rättsprotokollet framkommer ingen orsak till varför hon inte hörts.

Tingsrätten dömer ändå mannen till dagsböter. I de flesta fall kan tingsrätten inte förlita sig på en målsägandes vittnesmål för att avgöra ett fall. Det behövs oftast mer bevis.

Men i just det här fallet bedömer rätten att chaufförens vittnesmål rent objektivt är mer trovärdigt och att han inte haft anledning att ljuga. Med tanke på händelseförloppet som lett fram till misshandeln är det enligt tingsrätten också trovärdigt att mannen agerat som chauffören säger. Och på plats har polisen också beslagtagit mannens pepparsprej.

Böter, men inget fängelse

På grund av pepparsprejen och en kombinerad kniv som mannen också hade i fickan döms mannen för misshandel, innehav av farligt föremål och lindrigt skjutvapenbrott. Eftersom mannen satt sig i taxibilen utan möjlighet att betala döms han också för lindrigt bedrägeri. Men misshandeln har inte orsakat några bestående men och är enligt rätten inte så allvarlig. Därför utfärdas inga fängelsedomar. Mannen döms att betala 60 dagsböter till ett belopp av 540 euro.