Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Amapola pausar Stockholmsflygen från Kronoby

Från 2022
Ingången till en flygterminal.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Från och med 10 januari går inga flyg längre från Karleby-Jakobstad flygplats till Stockholm. Amapola, som trafikerat linjen till Arlanda via Örnsköldsvik, tar paus från linjen åtminstone fram till slutet av mars.

Enligt Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar Fastighets Ab, hade Amapolas flyg många affärsresande. Men i och med att Finnair började flyga mellan Kronoby och Helsingfors på nytt i oktober, så har många bytt till Finnairs flyg.

Forsman säger att januari och februari brukar vara lugna flygmånader och han hoppas att trafiken till Stockholm återupptas från april.

– Målsättningen är att vi ska ha rutten tillbaka till våren, det är också vad Amapola sagt. Förhandlingar förs i gott samarbete, säger Forsman.

– Vi har goda diskussioner med regionen och flygplatsen kring hur en trafik ska utformas för att tillfredsställa det behov av resande till Stockholm och Sverige som finns inte minst under sommarsäsongen”, säger Erik Salén VD Amapola Flyg i ett pressmeddelande.

Relaterat

Strejken påverkar flyg till och från Österbotten

Kapaciteten på Vasa flygplats begränsas under strejken senare i veckan. Karleby-Jakobstads flygplats stänger helt.

Informationen kommer från Finnair, som tvingas ställa in merparten av sina flyg under den politiska strejken. Totalt drabbas omkring 550 avgångar under torsdag och fredag.

Karleby-Jakobstads flygplats hör till dem som stänger helt. Ingen passagerar- eller frakttrafik flygs då från flygplatsen.

Från Vasa flygplats trafikerar Finnair, men begränsat. Kunder med inköpt biljett informeras och erbjuds alternativa rutter.

Texten är en förkortad översättning av artikeln Vaasan lentoasemalla rajoitettu kapasiteetti lakon aikana, Kokkola-Pietarsaari kokonaan suljettu, skriven av Ulla Kuivasmäki / Yle Pohjanmaa.

Brand i transformatorstation på Karleby-Jakobstads flygplats

Strax före klockan 11 på tisdag förmiddag fick Räddningsverket ett automatlarm från Karleby-Jakobstads flygplats, en minut senare ringde personal från flygplatsen och berättade att de såg rök.

– Då uppgraderade vi uppdraget till en medelstor byggnadsbrand, säger jourhavande brandmästare Johan Sundell på Österbottens räddningsverk.

När räddningsverkets första enhet från Kronoby kom till platsen hade flygplatsens egen brandkår redan släckt elden med en kolsyresläckare.

Räddningsverket vädrade utrymmet.

Flygplatschef Mika Järvinen berättar att en skadad elkabel i en servicebyggnad på området orsakade rökutveckling. Enligt Järvinen var systemet för landningsbanans lampor och inflygningssystemet ur bruk en stund, men passagerartrafiken påverkades inte.

Texten uppdaterad 14.18 med Järvinens kommentar.

En grupp resenärer köar för att gå ombord på ett Finnairplan. Marken är snötäckt.

Finnair valdes som operatör för flygtrafiken mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors

Traficom har valt Finnair som operatör för flygtrafiken mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors.

Flygtrafiken från Vasa och Kronoby ökade något under fjolåret

Flygresenärerna ökade i fjol vid flygplatserna i landet, men fortfarande är man långt ifrån samma nivåer som före coronapandemin. Det visar siffror från Finavia.

Från Vasa flygplats reste ifjol 150 000 passagerare och 2019 var antalet resenärer 306 000.

Jämfört med år 2022 ökade antalet passagerare ändå med 15 procent. 100 000 av fjorårets vasaresenärer flög inrikes.

Från Karleby-Jakobstads flygplats reste 29 000 passagerare och ökningen mot 2022 var 70 procent. Resenärernas antal var ändå bara ungefär hälften jämfört med före pandemin.

Tre anbud på flygtrafiken till och från Kronoby

Tre stycken anbud har lämnats in för ordnandet av flygtrafiken mellan Kronoby och Helsingfors.

Traficom satte i slutet av oktober ut flygtrafiken från fem mindre flygplatser på offert. Det handlar om Karleby-Jakobstad, Joensuu, Kajana, Jyväskylä och Kemi.

Trafiken mellan Karleby-Jakobstad och Helsingfors-Vanda flygplats fick tre anbud. Totalt lämnades 14 anbud.

Besluten om upphandling fattas inom januari månad och gäller för tiden 29 april i år till 28 mars 2026.

Konkurrensutsättningen baserar sig på ett anslag på 38 miljoner euro som beslöts om i regeringens budgetförhandlingar i september.

Enligt regeringsprogrammet ska Finavias nuvarande flygplatsnät bevaras.