Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadsstyrelsen gav grönt ljus åt tilläggstid för Wasa Station – fullmäktige fattar beslut om saken nästa vecka

Grusplan bredvid en väg.
Bildtext Byggandet av Wasa Station godkändes 2017, men har försenats i flera repriser.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Vasa stadsstyrelse föreslår för fullmäktige att genomförandeavtalet för Wasa Station förlängs till slutet av september 2023. Styrelsen står enhälligt bakom beslutet.

På måndagen stod Wasa Stations framtid på agendan för stadsstyrelsen i Vasa. Enligt förslaget till styrelsen skulle genomförandeavtalet för projektet förlängas med nio månader, det vill säga still slutet av september 2023.

Stadsstyrelsen beslöt att föreslå för fullmäktige att avtalet förlängs. Beslutet var enhälligt.

Styrelsen diskuterade ärendet i ungefär en halv timme och fick även höra byggherren YIT:s representant som deltog i mötet.

Planen är att Wasa Station ska byggas på den gamla busstationstomten. I evenemangscentret som kommer att fylla ett helt kvarter ska det finnas musikhus, idrotts- och allaktivitetslokaler, affärslokaler samt hotell och ett tjugovåningars höghus med lägenheter.

Projektet har försenats med flera år av olika orsaker. Det har varit svårt att hitta investerare och coronapandemin satte käppar i hjulen. Nu har ekonomin och det oroliga världsläget försvårat projektet ytterligare.

Planen för byggandet av Wasa Station godkändes i Vasa stadsfullmäktige våren 2017.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Vaasan kaupunginhallitus näytti Wasa Stationin jatkoajalle vihreää valoa – valtuusto päättää asiasta ensi viikolla, skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.