Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“I Tolkis tog man hand om varandra” – ny bok beskriver livet i det gamla industrisamhället i Borgå

Samling utanför arbetarbostad.
Bildtext Bild ur den nya boken ”Arbetarbosättningen i Tolkis”. Kortspel utanför Bostad 8, bakom byggnaden skymtar Brandkårshuset.
Bild: Foto: Tolkis Gillets bildarkiv

Tolkis Gille har orsak att fira. I dagarna har deras jubileumsbok kommit ut. I år har det gått 150 år sedan sågindustrin etablerades på orten.

Efter tre års arbete finns boken nu på riktigt. Och lagom till julhandeln. Leif Ekholm och Johnny Holmström tummar på var sitt exemplar av Arbetarbosättningen i Tolkis – ett industrisamhälle i 150 år.

– Nu känns det riktigt bra. Vi har jobbat i många år och har haft många möten, samt skrivit och digitaliserat bilder. Det känns som en festdag, säger Johnny Holmström.

Efter ett upprop i byn och efter en stor donation från August Eklöfs Ab:s fotoarkiv har han skannat in 3 500 bilder för bokprojektet.

– Vi var ute i grevens tid för boken baserar sig i hög grad på folks minnen. I vår projektgrupp var den äldsta 90 år och de flesta över 80, säger Leif Ekholm.

Hans Högström, Leif Ekholm, Johnny Holmström.
Bildtext En del av arbetsgruppen: Hans Högström, Leif Ekholm och Johnny Holmström.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Med bilder i mängder, kartor och ett omfattande namnregister finns det mycket att upptäcka på bokens 141 sidor.

– Målet med boken var nog att se lite vad det var för folk som har bott i arbetarbostäderna under Eklövska tiden, 1885 till 1964. Samtidigt passar vi på att beskriva den industri som har funnits i 150 år i Tolkis.

Bokprojektet hade till stor del de kommande Tolkisborna i sinnet.

– Bilder är eviga bara vi hanterar dem väl och digitaliserar dem och förmedlar dem vidare till kommande generationer. Boken är också evig på ett annat sätt än foton bara i en låda eller berättelser kring kaffebordet, säger Johnny Holmström.

Lasttruck och arbetare.
Bildtext Lastning i hamnen med Uno Adolfsson som truckchaufför i november 1954. På bilden syns Gunnel Gröndahl och Sylvia Puttonen.
Bild: Foto: AEB:s bildarkiv.

Han har själv funderat på vilken bild läsaren får av Tolkis. Själv var han den yngsta deltagaren i arbetsgruppen.

– Jag var inte själv på plats under den gamla goda tiden i Tolkis, men nog får jag en bild av ett samhälle där man tar hand om varandra och ser till att man har jobb, fritid, familj och alla förutsättningar till ett gott liv.

Det är en anda som delvis ännu finns kvar.

– Sakta men säkert börjar den gamla andan försvinna, vilket är synd. Det här är ett försök att bevara minnena och föra dem vidare, säger Johnny Holmström.

Som mest jobbade omkring 475 personer på August Eklöf Ab i Tolkis. I boken nämns över 500 familjer och 1 200 arbetarfamiljemedlemmar.

Själv har Leif Ekholm varit aktiv i Tolkis FBK sedan 1965.

– Visst var Tolkisandan annorlunda förr än vad den är i dag. Förr kände man alla som bodde här. Nu rör jag mig här varje vecka och det är många som man inte känner, säger han.

Vy över Tolkis.
Bildtext Tvättstugan och bastun nere till vänster, med Pulubacken och Svartbäckfjärden i bakgrunden.
Bild: Foto: Maria Therése Henrikssons bildarkiv.

Tolkis ångsåg var först på plats på Tolkislandet 1872, August Eklöf tog över verksamheten 1885. Några år senare, 1893, satt cellulosafabriken i gång. Till företaget hörde också bland annat en slip och en spritfabrik.

– Det slår mig hur omfattande verksamheten var och hur stor inverkan fabriken hade på hela samhället här. Det kom arbetare med familjer, det byggdes skolor, det fanns föreningar – hela livet fanns egentligen här, säger Johnny Holmström.

Diskussion om artikeln