Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åttondelsfinalen blev en barnlek för Brasilien – gjorde slarvsylta av Sydkorea, dansade sig till storseger: ”Galen uppvisning”

Uppdaterad 05.12.2022 23:38.
Brasilien spelade ut Sydkorea – se målen! - Spela upp på Arenan

Ett lag som siktar på VM-guld ska ha Brasilien som måttstock just nu. De brasilianska stjärnorna var på karnevalhumör när Sydkorea dansades bort från mästerskapet på en halvtimme.

Nej, det var aldrig något snack om saken i den här 4–1-segern.

Då Brasilien accelererade så var det knappt så att man skymtade Sydkorea i backspegeln. Neymar var tillbaka till åttondelsfinalen som aldrig skulle bli spännande – framför allt blev den en uppvisning i en ruskigt giftig brasiliansk bredd i offensiven.

Brasiliens första halvlek var full av fotbollselegans:

  • Drömstarten var ett faktum i sjunde minuten. Neymar kom in i straffområdet från höger och Vinicius junior hade all tid i världen att sikta in bollen då han fått en passning från andra sidan straffområdet.

  • Knappa kvarten var avklarad då Richarlison fick en spark på hälen. Neymar tog hand om straffen, målvakten Kim Seung-gyu stod på hälarna och bollen rullade retfullt in.

Richarlison med koll på bollen.
Bildtext Richarlison bjöd på en nickningsuppvisning före sitt 3–0-mål.
Bild: IMAGO/Fotoarena/ All Over Press
  • Vid knappa halvtimmen var det Richarlisons tur att näta. Efter att själv ha studsat bollen på pannan några gånger blev anfallaren frispelad tack vare lagkamraternas väggspel – och avslutet var bergsäkert.

  • Lucas Paqueta ville också göra mål. Brasilien fortsatte att köra slalom förbi sydkoreanerna och 4–0-målet kom då Vinicius hittade Paqueta med ett inlägg.

Sällsynt slakt

Förbundskapten Paulo Bento har kritiserats i Sydkorea för sitt val att kräva mer bollkontroll av sitt lag.

Till och med mot Brasilien försökte man låna taktpinnen. Man ville inte backa hem, men i stället utsattes man för en av de tyngre överkörningarna som setts i en slutspelshalvlek i VM.

Att göra fyra mål under en VM-halvlek hade Brasilien mäktat med bara en gång tidigare – i Mexiko 1954. ”Selecaos” stjärnor samlades för danser i samband med målfirandena, men i takt med att fullträfarna rasslade in så började till och med dansidérna ta slut.

– En galen uppvisning. Brasilien har hela tiden varit en förhandsfavorit, men senast nu skickar man en stormvarning åt de andra. Man är i titelform, slår Yles expert Jonne Kunnas fast.

Hedrade Pelé efter krossen

Andra halvleken blev semantisk. Sydkorea fick känna på bollen och kom åt att testa om Alisson fortfarande var vaken vid Brasiliens mål.

Det var han. Alisson, som vilades i gruppspelavslutningen mot Kamerun, fick de facto göra sina första räddningar i årets VM. Med kvarten kvar fick han dessutom släppa in sitt första mål i turneringen.

Liverpoolkeepern hade redan hunnit med några svettiga räddningar då Paik Seung-ho fick en praktträff på en studsande boll. Brasilien bytte friskt under den andra halvan och kort efter målet steg också Alisson åt sidan till förmån för veteranen Weverton.

– Det är bra för vårt självförtroende, men det gäller att vi bygger vidare på det i nästa match. Men den blir en ny historia, vi måste jobba hårt för att lyckas med vårt mål i det här mästerskapet, säger Alisson till svenska C More efter matchen.

Cancersjuke Pelé skickade en hälsning till laget på Twitter före avspark – de brasilianska spelarna hälsade tillbaka efter krossen. - Spela upp på Arenan

Cancersjuke ikonen Pelé skickade en hälsning till laget på Twitter före avspark – och de brasilianska spelarna hälsade tillbaka med en banderoll efter krossen. Neymar är därmed ett mål från just Pelés brasilianska landslagsrekord på 76 mål.

Men det var den brasilianska karnevalfotbollen och måldanserna som gjorde avtryck den här VM-kvällen. Världen imponeras av Brasiliens stormvarning – men när till och med tränaren Tite inkluderades i danserna blev det för mycket för vissa.

– Jag gillar inte allt dansande. Jag tycker det verkligen är respektlöst mot motståndaren. Jag har inget emot det efter första målet men när tränaren blev involverad blev det respektlöst, sa experten Roy Keane i ITV.

I kvartsfinalen möter man Kroatien – som fick slita i 120 minuter plus straffar mot Japan. Matchen spelas klockan 17 på fredag och sänds direkt på Yles kanaler.

– Brasilien har imponerat under hela VM och den här matchen underströk deras farlighet. Men man får inte dra för stora växlar, Kroatien är en klart tuffare motståndare, påminner Kunnas.

Diskussion om artikeln