Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Slakt i sin renaste fotbollsform – det var omöjligt att värja sig då Brasilien levde upp till plikten att förtrolla fotbollsvärlden

Vinicius Junior firar mål i VM.
Bild: All Over Press

Många legendarer har hållit i det där trollspöt. Nu är det nya namn, men samma rytm. Dammluckorna öppnades, Brasilien klev ut på andra sidan åttondelskvällen som en ännu tyngre titelfavorit.

Aj.

Det gjorde ont att se stackars Sydkorea rasa ihop som ett för kvällen fullständigt felbyggt korthus i en VM-åttondel.

Frågan är ändå om det inte gjorde mer ont att titta på Tites stela höfter. Han anslöt då det lekande landslaget bjöd upp till dans, och hans leende landslag rullade in över Qatar som den definitiva och självklara guldfavoriten i den här VM-turneringen.

Tite hade dundrat om fake news dagen före VM-åttondelen på container-arenan (Gabriel Jesus var inte halvskadad redan innan han gick sönder, meddelade han argt), och han hade tvingats försvara beslutet att spela andraelvan mot Kamerun.

En förlust öppnar alltid kritikkranen i ett land som Brasilien – och senhösten 2022, i svallvågorna av det laddade presidentvalet med större delen av landslaget i Bolsonaro-båten, har de en del att jobba på för att omfamnas av alla i Brasilien.

Då fick fotbollsfarbrorn allt som han bara kunde ha drömt om.

Brasilien gjorde 1–0 efter sju minuter, 2–0 efter mindre än en kvart, hade 4–0 efter en halvlek och kunde ha gjort tre mål till. Det var slakt i sin renaste fotbollsform mot ett Sydkorea som gick bort sig fullkomligt.

Det fanns fyra–fem frustande, målkåta brassar överallt. Och då kan det gå riktigt, riktigt illa för andra laget.

Neymar betyder allt

Det här var brasilianskt spel som en hel värld har omfamnat i årtionden. Den lysande gula tröjan bär på en plikt att förtrolla – det löftet har gått som en röd tråd från Pelé och Garrincha till mer moderna magiker som Ronaldo och Rivaldo.

Nu är det andra som håller i trollspöt, men det här är VM-fotbollens givna showbusiness.

Tite har kallat sin högexplosiva offensiv för de små och snabbfotade. Neymar är åldermannen som 30-åring, största delen av övriga offensiven är knappt torra bakom öronen, men det är PSG-juveln som är lagets stadiga centralpunkt.

Brasilien firar mål i VM.
Bild: IMAGO/Newspix/ All Over Press

En fot stor som en rejäl sopborste skapade skrämselhicka efter premiären, men nu var Neymar tillbaka och det räcker med att ha sett Brasilien i två matcher utan honom för att begripa vad han betyder.

Han är på många sätt en väldigt svårälskad person som Bolsonaros supporter och skattesmitare, men fotbollsspelaren Neymar är ett stödhjul att luta sig mot för spelare som Raphinha, Antony och Vinicius Junior i landslaget. De är själva några av planetens bollskickligaste spelare, men de har inte upplevt den enorma VM-pressen som Brasilien alltid spelar under.

Och ärligt talat, de är inte riktigt lika bra som Neymar på att spela fotboll heller.

Alla dammluckor öppnades

I gruppspelet kreverade Brasilien knappt alls i två matcher, en kvart–tjugo minuter här och där räckte gott och väl för att samla in gruppsegern.

Med Sydkoreas goda hjälp öppnades alla dammluckor. I den fjärde matchen på marschen mot sjätte VM-guldet vällde den gulgröna, glädjefyllda vågen in med full kraft över hela slutspelet. Richarlison gjorde cirkuskonster som ingen i norra London känner igen och det var omöjligt att värja sig mot det här som neutral.

Det var omöjligt att värja sig mot det här som neutral

Det är klart att det här är turneringens största titelfavorit. De har materialet, med både nyttig bredd och sylvass spets, de har stjärnorna och de är också taktiskt slipade efter alla år i europeiska storklubbar.

Det här är inte ett Brasilien som springer runt som yra höns. De tummar inte helt och hållet på balansen med Casemiro som vakthund på mittfältet och har inga ånglok likt Roberto Carlos och Cafu i varsin ytterkorridor som struntar i försvarsarbete.

Dansar fram i VM

Om Tite vill kan han ändå tömma hela bänken för att ha elva attackspelare, men i den avslagna andra halvleken mot Sydkorea kunde han lika gärna låta nyckelspelare få vila lite – en faktor till som talar för Brasilien.

För om spelartruppen inte vore nog så har Brasilien dessutom fått en av de mer gynnsamma VM-vägarna.

De ställde över galaelvan i en gruppspelsmatch, och de spelarna hade fått en matchfri vecka fram till åttondelen. Jämför det med Sydkoreas 73 timmar vila och det var en obalans redan före avspark. I kvarten väntar i sin tur ett Kroatien som spelade sig dit via förlängning och straffar mot Japan.

Det lär bli tuffare, men det är flera dagar dit.

På vägen kunde Brasilien hylla Pelé och njuta av en vacker VM-kväll. De dansar fram i ett VM. Med eller utan rörliga höfter.

Brasilien spelade ut Sydkorea – se målen! - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln