Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indonesien förbjuder sex utanför äktenskap

Demonstranter protesterar mot en ny strafflag framför parlamentshuset i Jakarta den 5 december.
Bildtext Demonstranter protesterar mot den nya strafflagen framför parlamentshuset i Jakarta den 5 december.
Bild: EPA-EFE

Indonesiens parlament har godkänt en strafflag som förbjuder bland annat sex utanför äktenskapet. Straffet för att bryta mot lagen är fängelse på upp till ett år.

De kontroversiella nya lagarna, som gäller för både indoneser och utlänningar, inkluderar också ett förbud mot svart magi, att förolämpa presidenten eller statliga institutioner och att uttrycka åsikter som strider mot statens ideologi.

Lagförslaget antogs med stöd från alla politiska partier, trots varningar från företagsgrupper om att lagarna kan skrämma bort turister och skada landets ekonomi.

Lagen kommer dock inte att träda i kraft förrän efter tre år för att göra det möjligt att utarbeta tillämpningsföreskrifter.

Ett slag mot hbtqi

Motståndare till lagförslaget menar att det kommer att hämma yttrandefriheten och utgöra ett stort bakslag mot den demokratiska friheten.

Det finns också farhågor om att lagarna kan ha en stor negativ inverkan på hbtqi-rörelser i Indonesien där homosexuella äktenskap inte heller är tillåtna.

Ett hundratal personer protesterade mot lagförslaget i måndags och ytterligare en protest för att förkasta den nya lagen är planerad att hållas på tisdag framför parlamentsbyggnaden.

Indonesien är världens största nation med muslimsk majoritet och har sett en ökning av religiös konservatism de senaste åren.

För närvarande förbjuder Indonesien äktenskapsbrott men inte sex före äktenskapet.

Källa: Reuters, AFP