Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Nytt drama? Portugal och Schweiz drabbar samman i sista åttondelsfinalen

Uppdaterad 06.12.2022 20:35.
Åttondelsfinal: Portugal - Schweiz (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Varken Portugal eller Schweiz kan stoltsera med sitt åttondelsfinalsaldo i VM. I kväll blir det ändring på trenden för ett av lagen.

Kl. 20.50 Portugal–Schweiz

Åttondelsfinal, Lusail Stadium, Lusail

Kommentator: Toffe Herberts

Åttondelsfinal: Portugal - Schweiz (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Läget i Portugal: Full styrka igen

I EM-slutspel har Portugal varit en maktfaktor sedan millennieskiftet: saldot är ett guld, ett silver och ytterligare två semifinaler sedan 2000. Men i VM-sammanhang har det gått betydligt trögare, och fjärde platsen för 16 år sedan är senast som portugiserna tog sig förbi åttondelen.

Nu ska det ske på nytt. Det är åtminstone tanken, i lagets sista stora turnering med Cristiano Ronaldo och Pepe i truppen. Starten var bra med segrar mot Ghana och Uruguay, medan den avslutande förlusten mot Sydkorea inkasserades av ett reservbetonat lag som inte behövde fler poäng med tanke på tabelläget.

Nu växlar Portugal upp igen. Nyckelspelarna Bruno Fernandes i offensiven och Ruben Dias i backlinjen är tillbaka efter att ha vilat senast och på mittfältet är ex-brassen Otavio frisk efter skada och tillgänglig för första gången i VM om så skulle behövas.

Schweiz är en bekant motståndare som Portugal har respekt för, men någon rädsla finns inte i en trupp där optimismen frodas.

– Det bästa finns ännu framför oss. Jag har en buckla kvar att vinna ... och den kommer i år, säger lagets rutinerade tränare Fernando Santos.

Läget i Schweiz: Nationens bästa någonsin?

Senast Schweiz vann en utslagsmatch i VM var 1938. Senast Schweiz gjorde mål i knockoutskedet var 1954. Sedan 1994 har schweizarna spelat fyra åttondelsfinaler i VM utan att göra ett enda mål, osannolikt nog inte ens i den straffläggning som avslutade åttondelen mot Ukraina 2006.

Men det är meningen att 420 raka knockoutminuter utan mål ska ta slut mot Portugal, och fredagens 3–2-seger i ett glödhett prestigemöte mot Serbien höjer på självkänslan ytterligare i en trupp som kan vara nationens bästa genom tiderna. Schweiz hade aldrig vunnit en utslagsmatch i EM heller fram till att det här laget i fjol knockade självaste Frankrike i åttondelsfinalen.

Manuel Akanji spelar fotboll.
Bildtext Manuel Akanji håller till vardags till i Manchester City.
Bild: Javier Garcia/Shutterstock/All Over Press

Breel Embolo är i storslag längst fram, Granit Xhaka har tagit sin sensationella Arsenalform med sig till landslaget och Manuel Akanji har utvecklats till en av Europas bästa försvarare. Senast tvingades laget klara sig utan en krasslig nyckelduo i målvakten Yann Sommer och mittbacken Nico Elvedi, nu finns hopp om att de ska ha frisknat till tillräckligt.

Schweiz ser Portugal som en lämplig uppgift och drömmer redan om att i kvartsfinal kunna få revansch på Spanien för fjolårets knappa förlust i straffläggningen i samma skede av EM.

Håll koll på: Gissa vem?

Att säga "håll koll på Cristiano Ronaldo" är lite som att ge tipset "håll koll på den vita duken" åt nån som är på väg på bio. Men ändå.

Cristiano Ronaldo sitter på bänken.
Bildtext Cristiano Ronaldo, rubrikernas man.
Bild: Ayman Aref/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Ronaldo har gjort åtta VM-mål hittills under sin karriär. Inte ett enda av dem har kommit i utslagsskedet. Schweiz släppte in minst antal mål av alla i kvalet till VM – tänk om de skulle hålla tätt i kväll och CR7 skulle avsluta sin karriär med en nolla i den kolumnen.

Samtidigt är Schweiz uppenbarligen en motståndare som passar Ronaldo. På de två senaste matcherna som han spelat mot Schweiz (bägge i Nations League) har han gjort hela fem mål.

Kommentatorns tips: E Portugal Olé

Tajt, tätt, dramatiskt, små marginaler och allt det där. Förlängning och straffar ett mycket möjligt scenario.

Men vi kör på det som ändå är det mest sannolika resultatet efter 90 minuter: 1–0 till Portugal.

Diskussion om artikeln