Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brödköerna i Tyskland växer: ”Folk är rädda för nästa elräkning och följande butiksbesök”

Matkö i Tyskland.
Bildtext Människor registrerar sig på ett matutdelningsställe i en kyrka i Berlin 14.12.2022. Berliner Tafel-organisationen samlar in osåld mat från stormarknader och bagerier och delar ut den till behövande.
Bild: EPA-EFE

Också i Tyskland har allt fler människor svårt att komma till rätta med de höga energipriserna. Det här märks i synnerhet av bland de organisationer som hjälper människor i nöd. Vi har besökt en matutdelning i Regensburg.

Omkring tjugo personer står i kö utanför industrihallen. Det duggregnar och ett tälttak som har spänts upp framför byggnaden skyddar dem som i dag står och väntar på sin matkasse.

Inne i hallen är några frivilliga i full färd med att packa matkassarna. Det är bland annat frukt och yoghurt som i dag packas in.

Också här vid utdelningsstället Tafel Regensburg har man en mycket bråd och svår höst bakom sig.

– Samtidigt som de som behöver mathjälp har blivit betydligt fler, så tvingas förstås också vi dras med mycket högre kostnader när det gäller gas och olja samt bensin för våra bilar, säger Jonah Lindinger som leder verksamheten vid matutdelningen.

– För tillfället får vi också mindre mängder livsmedel från butikerna än tidigare, fortsätter Lindinger.

Att hon har fullt upp märker man också under intervjun. Tiden jag använder för att ställa henne mina frågor använder hon till att samtidigt få pappersarbete gjort.

Två miljoner kunder

Utdelningsstället i Regensburg i Bayern är ett av nästan tusen som hör till Tafelnätverket i Tyskland.

Det handlar om den största rörelsen inom det här området och verksamheten inleddes redan år 1993.

Man har alltså lång erfarenhet, men samtidigt är det som man nu upplever något helt nytt. Förutom människor som inte klarar av de stigande priserna har man också ukrainska flyktingar som står och väntar i de långa köerna.

Jochen Brühl, ordföranden för takorganisationen, talar om att man för tillfället har omkring två miljoner kunder och på många håll i landet har utdelningsställena redan varit tvungna att sluta ta emot nya.

– Man märker att folk är rädda. De är rädda för nästa elräkning och för nästa butiksbesök. De vet inte vad framtiden för med sig, säger Jonah Lindinger och tillägger att man i Regensburg för tillfället räknar med ungefär en tredjedel fler kunder än tidigare.

Färre varor men fler behövande

Redan innan jag besöker utdelningsstället är Jonah Lindinger mån om att poängtera att hon helst vill att utomstående som jag inte ska komma i kontakt med dem som står och köar efter mat.

Förutom mat vill man nämligen också erbjuda sina kunder ett skyddat rum. Det här betyder att de inte ska behöva utsättas för en större belastning, än vad det i sig innebär att vara tvungen att ty sig till mathjälp.

– Det är en mycket blandad skara människor som kommer hit, men samtidigt märker man att det nu också kommer allt fler som ännu för några år sen aldrig skulle ha behövt någon hjälp, säger Josef Passauer som är en av frivilligarbetarna vid utdelningsstället.

Han har jobbat här i snart ett år och det var bland annat viljan att hjälpa de ukrainska flyktingarna som fick honom att ta jobbet.

– Vi måste förstås budgetera enligt den mängd varor vi har. Vi har ju inga oändliga resurser och det gäller därför att dela ut så rättvist som möjligt.

– Men färre varor i kombination med fler kunder är förstås en extremt dålig situation, säger Passauer.

Jonah Lindinger och Josef Passauer inne i förrådet där man förvarar livsmedlen.
Bildtext Jonah Lindinger och Josef Passauer i förrådet där man förvarar en del av livsmedlen.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Statliga stöd räddar inte julen

Från statens och regeringens sida har man reagerat på situationen med olika stödpaket på redan hittills flera hundra miljarder euro.

Till åtgärderna hör bland annat pristak på el och gas. För många är problemet ändå att de här åtgärderna kommer först på nästa års sida och innan dess borde man ju också fira jul på något sätt.

Också vid matutdelningen, som är helt beroende av donationer, hoppas man nu på statlig hjälp.

– Vi har blivit lovade pengar och jag hoppas förstås att de snart ska vara här, säger Jonah Lindinger.

– Vi skulle gärna ta emot mer stöd. Det här är ett frivilligarbete som får relativt lite uppmärksamhet. Man kan tyvärr säkert utgå från att staten delvis utnyttjar det här systemet för att inte själv behöva ta en mer aktiv roll för att hjälpa de hårdast utsatta, säger Josef Passauer.

Vid utdelningsstället väntar man sig en ny besökarrusch inför julen.

– Jag prickade nyss in mig på arbetslistan för den sista dagen vi har öppet, det vill säga den 23 december, säger Passauer.

– Folk ringer redan nu och frågar om det skulle vara möjligt att få lite mer mat för julen. Jag gör vad jag kan och vi jobbar som bäst på att försöka fylla upp lagren för julen så gott det går, säger Jonah Lindinger.