Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungern godkände inte EU-stödet till Ukraina – Annika Saarikko är oroad

Finansminister Annika Saarikko
Bildtext Finansminister Annika Saarikko säger att det är bråttom att fatta beslut om ekonomiskt stöd till Ukraina för nästa år.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Ungern kopplade ihop två separata frågor under de europeiska finansministrarnas möte i Bryssel. Följden blev att EU inte kunde fatta något beslut om nästa års stöd till Ukraina.

Ecofins möte i Bryssel slutade resultatlöst. Ungern vägrade godkänna EU:s stödpaket till Ukraina eftersom EU i sin tur vägrar betala stöd till Ungern så länge som landet inte följer rättsstatsprincipen.

EU hade berett ett stödpaket på 18 miljarder euro till Ukraina. Riksdagens stora utskott har redan godkänt betalningsmodellen, men nu sätter Ungern käppar i hjulet för hela EU.

– Det här är verkligen beklagligt och ytterst förargligt. Jag tycker att det dessutom är ytterst pinsamt. Vi har förbundit oss till att hjälpa Ukraina och det är jättebråttom att fatta beslut om finansieringen, säger finansminister Annika Saarikko (C).

Ungern hade enligt finansminister Annika Saarikko i sak ingenting emot att skicka pengar till Ukraina, men protesterade på grund av risken att själv förlora 11 miljarder euro i stödpengar.

Finansminister Annika Saarikko säger att EU nu jobbar på att göra upp plan B för att kunna garantera att Ukraina får det stöd som landet behöver. En alternativ modell är att medlemsländerna går in för egna direkta garantier.

Det är oklart när och hur det ekonomiska stödet till Ukraina behandlas nästa gång. Följande Ecofin-möte hålls i januari och enligt Saarikko är det för sent. Hon ser det som sannolikt att Ecofin håller ett extrainsatt möte före årsskiftet.