Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanien utslaget efter katastrofstraffar – brände alla försök, Marocko till historisk kvartsfinal med iskall chipp

Uppdaterad 06.12.2022 23:17.
Marockos målvakt stor hjälte – tog alla spanska straffar då Marocko gick till VM-kvartsfinal! - Spela upp på Arenan

Det räcker inte med att propagera med planetens bästa passningsfotboll för att slå Marocko. Afrikas stora VM-hopp höll ut i passningsrumban och tog åttondelen till straffar – och väl där var man klart kyligare än Spanien.

Det dröjde inte länge förrän matchens agenda var tydlig.

Spanien höll i bollen mest hela tiden. Marocko stack upp på småfarliga kontringar när man orkade. Men inget av lagen kom på allvar att skapa kvalitativa målchanser.

Därför var straffar en väntad utgång på åttondelen efter 120 minuters spel med över 1 000 spanska passningar. Väl i straffläggningen såg Marocko till att bli det fjärde afrikanska landet i historien som får spela kvartsfinal i VM.

Detta då den spanska straffinsatsen var urusel. Man blev det andra laget i VM-historien som inte fick in en enda straff.

Spanienfödda Achraf Hakimi chippade Marocko till ett historiskt avancemang – efter att alla tre spanska skyttar missat.

– Vi gjorde en fantastisk match. Grabbarna följde taktiken, de släppte inte taget. Jag sa att de skulle försöka köra slut på oss men vi höll emot med en av världens bästa målvakter, säger Marockos förbundskapten Walid Regragui.

Marocko backade hem

Matchbilden artade sig alltså precis på det sätt som förhandstipsen visste.

Spanien blev bollförande, men möttes av en svårspräckt marockansk försvarsmur. ”Atlaslejonen” har knappt släppt in en boll sedan Regragui tog över i augusti.

Walid Regragui hissas i luften.
Bildtext Walid Regragui är den första afrikanska tränaren i VM-kvartsfinal.
Bild: Javier Garcia/Shutterstock/All Over Press

Med den stora majoriteten av publiken i ryggen spikade man igen bakåt även nu. I förlängningen hade man dessutom ett par förträffliga chanser att peta in en boll, men Walid Cheddira lyckades inte ta vara på någondera.

– Marockanska försvaret var aldrig i trubbel, Spanien kom knappt alls till farliga positioner på planen, menar Yles expert Toni Koskela.

– Vi spelade inte för att ta matchen till straffar, vi hade våra chanser, fortsätter Regragui.

”La Rojas” farligaste läge kom i den sista stopptidsminuten av förlängningen. Pablo Sarabia drog på volley från snäv vinkel och träffade bakstolpen.

Spanska målvakten får kritik

Just Sarabia var den första olycksfågeln i det spanska strafftraumat. Han träffade i stolpen – medan de bleka försöken av Carlos Soler och kaptenen Sergio Busquets räddades av målvakten Yassine Bounou.

– ”Bono” var verkligen med på noterna på varje straff, säger experten Antti Pohja.

Då gjorde det ingenting för marockansk del att Badr Benoun bommade. De tre andra marockanska försöken gick in – och euforin var total då Hakimi avgjorde med en retfull chipp.

Unai Simon släpper in straff av Achraf Hakimi.
Bildtext Chansade Unai Simon lite för tidigt på straffarna?
Bild: EPA-EFE

Bara Schweiz i VM 2006 har lyckats med bedriften att bomma alla sina straffar. I Yles studio frågade man sig vad Spaniens målvakt Unai Simon höll på med.

– Han chansade mycket tidigt på skotten, till och med innan skytten satte ned stödfoten. Då ser ju skytten vart målvakten är på väg, tycker Pohja.

– Det är ju mot fysikens lagar att han skulle hinna ändra på sin riktning och vara i vägen för bollen. Jag fattar inte vad han tänkte.

Tusenstraffstaktiken gav inte frukt

Svidande för Spanien, som hade haft fokus på just straffar inför VM, och historiskt sett brukar vara skakiga när det kommer till straffavgöranden. Det här var tredje mästerskapsuttåget på raken som kom efter straffar.

– Jag tror att spelarna har gjort sin läxa. På ett läger för ett år sedan sa jag att de ska ha skjutit 1 000 straffar innan de kommer hit, intygade förbundskapten Luis Enrique inför slutspelet.

Ord som alltså åldrades riktigt dåligt. Spanien har inte tagit sig till kvartsfinal i VM sedan guldåret 2010.

Marocko blir i sin tur det fjärde afrikanska landet i historien som tagit sig så långt, efter Kamerun 1990, Senegal 2002 och Ghana 2010.

Nykomlingens kvartsfinalmotstånd klarnar i den sista åttondelsfinalen. Portugal och Schweiz möts med start klockan 21 i kväll i en match som direktsänds i TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln