Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är VM:s mest omtalade startman – Ronaldo bänkades och ersättaren Gonçalo Ramos gjorde hattrick då han sköt Portugal till kvartsfinal

Uppdaterad 06.12.2022 23:39.
Se Portugals målkalas i VM-åttondelen – doldisen Gonçalo Ramos gjorde hattrick! - Spela upp på Arenan

VM:s modigaste laguttagning? Cristiano Ronaldo bänkades, hans ersättare gjorde ett hattrick. Portugal är klart för kvartsfinal och succéspelaren Gonçalo Ramos stal alla rubriker.

Fjärde landskampen och allra första landslagsstarten. Men framför allt: Cristiano Ronaldos ersättare i Portugals anfall.

Gonçalo Ramos kunde onekligen ha haft mindre tryck på sina axlar inför åttondelsfinalen mot Schweiz. Svaret? Han behövde bara en dryg kvart för att göra sitt allra första VM-mål.

Den talangfulle Benfica-anfallaren dunkade in 1–0 med ett stenhårt vänsteravslut i nättaket.

– Cristiano pratade med mig, och det gjorde alla andra också. Det gick riktigt bra, säger Ramos till portugisisk tv.

Det första målet blev början på en utomordentlig kväll för Portugal. De tog sig enkelt till lördagens kvartsfinal mot Marocko efter en klar 6–1-seger – och gissa om Ramos fyllde på sitt målkonto i matchen.

Två fullträffar efter paus fullbordade en makalös match för Ramos.

– Han var fenomenalt bra i dag. Vilken entré på den internationella fotbollsscenen, säger Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts om hattrickskytten.

Mest nöjd (och lättad?) var nog förbundskaptenen Fernando Santos. Att peta alla tiders landslagsmålskytt Cristiano Ronaldo var väldigt modigt, men Ramos betalade tillbaka med råge.

– Vi stod för en strålande insats. Nu gäller det att komma ner på jorden. Vi vill spela tre matcher till, säger Santos till portugisisk tv.

Inbytt med kvarten kvar

Trots allt var det ändå helt givet vem som fångades på många bilder före och under matchen.

En hel fotbollsvärld stannade till då uppgifterna om Ronaldo sipprade fram från portugisiska medier med nittio minuter till avspark. Santos förklarade sina beslut med taktiska drag – största delen av betraktarna kopplade ihop uttagningen med Ronaldos agerande i matchen mot Sydkorea.

Santos sågade Ronaldo dagen före åttondelen, och ett dygn senare var han petad.

När Santos efter matchen fick frågan om valet att bänka Ronaldo upprepade han samma ord som han använde före avspark.

– Allt handlade om hur jag trodde matchen skulle utveckla sig. Om det finns problem med Cristiano? Det har jag redan svarat på. Det finns inga problem, vi har varit vänner i många år. Allt är i ordning och han sätter alltid exempel som vår lagkapten.

Cristiano Ronaldo applåderar.
Bild: IMAGO/Fotoarena/ All Over Press

Från sidlinjen kunde Ronaldo bara applådera sina lagkamrater på gräset. De spelade ut Schweiz efter noter och Ramos stal precis alla rubriker som Ronaldos ersättare.

Efter 73 minuters spel var det sedan också dags för det mest omsusade bytet i den här VM-turneringen. Ramos klev av, Ronaldo kom in – och det var en målsugen 37-åring som möttes av publikens jubel.

Läckert sista mål

I sin 195:e landskamp blev Ronaldo mållös, men det fanns inga anledningar att hänga läpp för någon i det portugisiska landslaget. På stopptid kom en läcker avslutning då Rafael Leão skruvade in 6–1.

– Det här var den mest imponerande åttondelsshowen som något lag har bjudit på. Och de gör det inte mot något blåbärsgäng utan mot Schweiz, konstaterar Herberts.

VM-kvartsfinalerna

9 december:
17.00: Kroatien–Brasilien
21.00: Nederländerna–Argentina

10 december:
17.00: Marocko–Portugal
21.00: England–Frankrike

Det normalt så stabila Schweiz var slaget i spillror och Portugal är klart för sin första VM-kvartsfinal sedan 2006. Portugal blev det femte europeiska laget som avancerade från åttondelsfinalen och där stöter de på det enda kvarvarande laget från Afrika i Marocko.

Hur Fernando Santos ska kunna bänka en hattrickskytt då är frågan.

– Jag kan inte svara på den frågan, säger kvällens stora succéman.

Diskussion om artikeln