Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanska förbundskaptenen utesluter inte fortsättning trots tunga fiaskot – domarkritik från spelarhåll: ”Var stunder då vi hade tolv motståndare”

Uppdaterad 06.12.2022 23:08.
Luis Enrique med armarna mot nacken.
Bild: Bagu Blanco/Pressinphoto/Shutterstock/All Over Press

Efter de tre första straffarna skulle de spanska spelarna själva få välja skyttarna. Men så långt kom Spanien aldrig i VM-åttondelen. Det går att vinna utan anfallsspel, säger tränaren Luis Enrique.

Straffar var ett spöke för Spanien inför VM-turneringen – och straffar är definitivt ett spöke för Spanien efter VM i Qatar.

Pablo Sarabia, Carlos Soler och Sergio Busquets sumpade i tur och ordning de spanska straffarna då Marocko skrällvann åttondelsfinalen.

Tanken var att de spanska spelarna skulle få säga sitt om straffläggarna. Men så långt hann man inte ens komma.

– Allt är på mitt ansvar, eftersom jag valde de tre första skyttarna. Resten var spelarnas val, men vi kom aldrig ens till den fjärde skytten, säger tränaren i spansk tv.

Marockos målvakt stor hjälte – tog alla spanska straffar då Marocko gick till VM-kvartsfinal! - Spela upp på Arenan

Spanien dominerade bollinnehavet totalt i matchen. Det betydde inte att man producerade målchanser på löpande band – matchen var under långa stunder ett sömnpiller.

– Fotboll är en underbar sport, men man kan vinna även utan anfallsspel. Jag tycker att vi kontrollerade matchen. Vi hade velat få ut mer av vårt spel.

”Kunde stanna resten av livet”

I Yles studio fick spanska målvakten Unai Simon ta emot kritik för sina räddningsförsök i straffläggningen.

– Han chansade mycket tidigt på skotten, till och med innan skytten satte ned stödfoten. Då ser ju skytten vart målvakten är på väg, frågade sig Antti Pohja.

– Vi var i förarsätet i 120 minuter. Men det jag säger nu har ingen skillnad då vi inte fick bollen i nät, konstaterar målvakten själv.

Anfallaren Ferran Torres var utbytt vid straffavgörandet. 22-åringen kände att det inte gick helt rättvist till på planen.

– Jag skulle egentligen inte vilja vara sån, men det fanns stunder då det kändes som att vi hade tolv motståndare. Men det är saker som vi inte kan påverka, kommenterar Torres.

Förbundskapten Enriques kontrakt sträckte sig över VM. Själv ville tränaren tänka över sin situation, men:

– Om det bara var upp till mig så skulle jag stanna kvar resten av livet, men så är inte fallet.

– Jag får ta och tänka i lugn och ro på vad som är bäst för mig och för landslaget. Alla aspekter påverkar.

Källa: AFP, Marca

Diskussion om artikeln