Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Självständighetsfirandet i Helsingfors gick lugnt till – små slagsmål sysselsatte polisen, men inga gripanden gjordes

Överkommissarie Patrik Karlsson om demonstrationerna - Spela upp på Arenan

Mer än 2 000 personer demonstrerade i Helsingfors centrum på självständighetsdagen och enligt polisen gick det för det mesta ganska bra. ”Det var några små slagsmål, men inget stort”, säger överkommissarie Patrik Karlsson.

Många polispatruller samlades i huvudstaden på självständighetsdagen. Helsingforspolisen fick hjälp av patruller från hela landet. Arbetet under självständighetsdagen är nämligen Helsingforspolisens största årliga operation.

Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen uppger att deras huvudsakliga uppgift under dagen var att se till att alla demonstrationer får hållas, men på ett säkert sätt.

– Vi försöker förstås upprätthålla säkerheten och se till att det är säkert och tryggt för alla.

Enligt Karlsson har firandet förlöpt ganska så lugnt.

– Det var några små slagsmål och enskilda mindre händelser, men inget stort.

Poliser står på rad längs med gatan.
Bildtext Många poliser var närvarande i Helsingfors centrum.
Bild: Dan Granqvist / Yle

Polisen stoppade en del flaggors användning

I demonstrationerna deltog sammanlagt över 2 000 människor varav 250 i Suomi herää-demonstrationen och 400 i 612-demonstrationen. Demonstrationen Helsingfors utan nazister lockade flest deltagare med mellan 1 000 och 1 500 demonstranter, uppger polisen i ett pressmeddelande.

612-bildemonstrationen samlade drygt 10 bilister. Demonstrationerna orsakade stundvis problem i trafiken. Polisen tvingades dessutom separera en del demonstranter och flytta på demonstrationerna.

Demonstrationståget Helsingfors utan nazister ger sig av utanför Kampens köpcentrum.
Bildtext Demonstranter samlade på Narinkens torg.
Bild: Dan Granqvist / Yle

Polisen stoppade också några demonstranter från att använda en del flaggor, exempelvis flaggor med organisationers symboler som är terrorstämplade.

Studenternas fackeltåg förlöpte utan större problem från Sandudd till Senatstorget.

– Vi är glada över att demonstrationerna förlöpte som planerat. Vi lyckades undvika oroligheter och polisen behövde inte gripa någon, säger Karlsson.