Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump Organization fälls för skattebedrägeri

Trump International Hotel i Washington D.C.
Bildtext Trump Organization driver hotell, golfbanor och andra fastigheter runt om i världen.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

Donald Trumps familjeföretag Trump Organization fälls för flera fall av skattebedrägeri, rapporterar amerikanska nyhetsmedier. Donald Trump själv åtalades inte i fallet.

Trump Organization, som driver hotell, golfbanor och andra fastigheter runt om i världen, anses ha betalat personliga utgifter för chefer och utfärdat bonuscheckar till dem som om de vore oberoende entreprenörer. Det här för att hjälpa dem att komma undan skatter.

De obeskattade förmånerna inkluderade lyxbilar och privata skolavgifter, uppger åklagaren.

Huvudvittne i målet var företagets mångårige finanschef Allen Weisselberg, som redan i somras erkänt sig skyldig till 15 fall av skattebedrägeri och vittnade mot sitt tidigare företag som en del av en uppgörelse.

Företaget riskerar nu upp till 1,6 miljoner dollar i böter efter att ha dömts på alla punkter, inklusive bedrägeri av skattemyndigheter, konspiration och förfalskning av affärsregister.

Enligt CNN riskerar företaget inte att avvecklas eftersom det inte finns någon mekanism enligt New Yorks lag som skulle upplösa företaget. En fällande dom för grovt brott kan dock påverka företagets förmåga att göra affärer eller få lån eller kontrakt.

Flera rättegångar väntar presidentkandidat Trump

Även om Donald Trump och hans familj inte åtalades i det här fallet, nämndes hans namn och hans koppling till de obeskattade förmånerna upprepade gånger under rättegången.

Donald Trump och hans tre äldsta barn står också inför en rättegång i slutet av nästa år i en stämningsansökan av New Yorks justitieminister, som anklagar dem för att ha felaktigt angett värdet på fastigheter för egen ekonomisk vinning.

Trump meddelade nyligen att han ställer upp som presidentkandidat för Republikanerna. Han har vid upprepade tillfällen sagt att utredningen mot hans företag är en häxjakt som drivs av hämndlystna demokrater.

Källor: Reuters, CNN, AFP