Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokraterna vann senatsvalet i Georgia – Raphael Warnock tog sista stolen

Från 2022
USA:s demokratiske senator Raphael Warnock tar emot jubel efter att han omvaldes till senaten i Georgia.
Bildtext USA:s demokratiske senator Raphael Warnock tar emot publikens jubel efter att han omvaldes till senaten i Georgia.
Bild: EPA-EFE

Den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock besegrade republikanernas kandidat, den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walker i den andra omgången i senatsvalet i Georgia.

– Folket har talat, jag brukar säga att en röst är lite som en bön för en värld vi vill att våra barn ska bo i ... jag vill tacka er, sade vinnaren, demokraten, Raphael Warnock inför sina jublande anhängare i Atalanta.

Också den andra omgången i Georgia blev väldigt jämn.

Den sittande demokratiske senatorn Raphael Warnock besegrade republikanernas kandidat, den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walker med mindre än två procentenheter.

Walker som har nära band till Donald Trump har erkänt sig besegrad.

För två år sen i utfyllnadsvalet blev Raphael Warnock Georgias första svarta senator. Nu säkrade han sitt första fullånga sexåriga mandat i senaten.

Innan Warnock gav sig in i politiken var han pastor i samma församling som medborgarrättskämpen Martin Luther King.

Expresidenten Barack Obama gav Raphael Warnock draghjälp på ett kampanjmöte i Atalanta den 1 december.
Bildtext Expresidenten Barack Obama gav Raphael Warnock draghjälp på ett kampanjmöte i Atalanta den 1 december.
Bild: EPA-EFE/JESSICA MCGOWAN

I den första omgången i oktober fick ingen av de två över hälften av rösterna eftersom det då fanns även en tredje kandidat som plockade knappt två procent. Enligt delstatens lag måste en andra omgång därför ordnas mellan de två som fått flest röster.

Demokraterna har 51 mandat av 100 i senaten

Redan innan den andra omgången i Georgia stod det klart att Demokraterna behåller majoriteten i senaten. Men med segern i Georgia får Demokraterna 51 platser och republikaner 49.

Om Republikanerna vunnit Georgia hade båda partierna haft 50 poster var. I så fall får vicepresident Kamala Harris den avgörande rösten.

Tilläggsmandat är väldigt viktigt för Demokraterna.

Blir lättare för Demokraterna att driva Bidens agenda

Segern i Georgia ger Demokraterna 51 stolar mot Republikanernas 49. Det innebär att Demokraterna inte längre är beroende av vicepresidenten Kamala Harris utslagsröst.

Senatens majoritetsledare Chuch Schumer efter att han ringt sin dotter som lever i ett samkönat äktenskap.
Bildtext Senatens majoritetsledare Chuch Schumer får mera marginal i senaten.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Demokraterna majoritetsledare i senaten Chuck Schumer behöver heller inte i lika hög grad oroa sig över att partiets egna senatorer blockerar beslut.

Till exempel, den konservativa demokratiska senatorn Joe Manchin från West Virginia har upprepade gånger fungerat som vågmästare, vilket var fallet när senaten godkände det enorma klimatpaketet i somras. Också den demokratiska senatorn från Arizona Kyrsten Sinema har tidvis haft svårt att ställa sig bakom partiets linje.

Med 51 platser av 100 får Demokraterna ett större inflytande över de viktiga utskotten i senaten. Med att ha makten över det juridiska utskottet blir det betydligt smidigare för Demokraterna att lättare att bekräfta presidentens nomineringar till domare.

Ett tilläggsmandat förbättrar även Demokraternas chanser att behålla majoriteten i senaten efter nästa val 2024.

Mandatperioden för en amerikansk senator är sex år. Men alla senatorer väljs inte samtidigt. Utan vartannat år står cirka en tredjedel av de 100 platsernas på spel. Om två år hålls senatsval i flera konservativa delstater.

Ännu ett bakslag för Donald Trump

Att Herschel Walker förlorade är ännu ett bakslag för Donald Trump. Walker är en av många kandidater som den tidigare presidenten Donald Trump har handplockat.

Många av de kandidater som Trump stödde i mellanårsvalet förlorade, som i till exempel viktiga vågmästarstater som Pennsylvania och Arizona.

Att även Trumps kandidat till senaten i Georgia förlorade kan mycket väl öka kritiken mot Trump inom det republikanska partiet. Många republikanska väljare i Georgia ville inte ge sin röst till Walker.

Republikaanien senaattoriehdokas Herschel Walker puhuu puhujalavalla, taustalla bussi jossa hänen kuvansa
Bildtext Den tidigare fotbollsstjärnan Herschel Walkers politiska karriär blev kortvarig.
Bild: Erik S. Lesser / EPA

Herschel Walkers kampanj har kantats av anklagelser om misshandel och hemliga aborter. Det har också påståtts att han inte ens är bosatt i Georgia utan betalar skatt Texas.

I mellanårsvalet i Georgia för en månad sedan vann den republikanska guvernörskandidaten. Över 200 000 väljare i Georgia röstade på guvernören Brian Kemp i mellanårsvalet men inte på den republikanska kandidaten till senaten Herschel Walker.