Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Trump International Hotel i Washington D.C.
Bildtext Trump Organization fälls för skattebedrägeri. Donalt Trump åtalades inte i fallet.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Trump Organization fälls för skattebedrägeri

Donald Trumps familjeföretag Trump Organization fälls för flera fall av skattebedrägeri, rapporterar amerikanska nyhetsmedier. Donald Trump själv åtalades inte i fallet.

Trump Organization, som driver hotell, golfbanor och andra fastigheter runt om i världen, anses ha betalat personliga utgifter för chefer och utfärdat bonuscheckar till dem som om de vore oberoende entreprenörer. Det här för att hjälpa dem att komma undan skatter.

De obeskattade förmånerna inkluderade lyxbilar och privata skolavgifter, uppger åklagaren.

Dags för nästa klimattoppmöte: FN:s konvention om biologisk mångfald i Montreal

För bara ett par veckor sedan avslutades klimatmötet i Sharm el-Sheikh där man inte lyckades skärpa åtgärderna för att begränsa klimatuppvärmningen till 1,5 grader. Nu är det dags för ett nytt toppmöte, denna gång med fokus på den biologiska mångfalden.

Finland förhandlar i Montreal som en del av Europeiska unionen. Mötet pågår fram till den 19 december. Förhoppningen är att det här mötet ska bli en vändpunkt när det gäller att stoppa förlusten av biologisk mångfald till år 2030, på samma sätt som klimatmötet i Paris var en vändpunkt i arbetet mot klimatkrisen.

Här kan du läsa mera om förväntningarna på klimattoppmötet.

Ekonomin bromsar upp – det här betyder det för räntan på ditt bostadslån

Centralbanken har stadigt höjt sina styrräntor sedan medlet av sommaren för att den försöker bekämpa inflationen.

Nationalekonom Roger Wessman uppskattar att de månatliga avbetalningarna på bostadslån för många nu är 20 procent högre än de var för ett år sedan.

Enligt Wessman är det sannolikt att vi inte kommer att se värst mycket högre räntor än vad vi ser nu.

Självständighetsfest på slottet efter två års paus

För första gången sedan coronapandemin slog till har presidentparet nu kunnat ordna en mottagning på presidentens slott som traditionen påbjuder.

Här har vi samlat kvällens höjdpunkter!

Ronaldo bänkades och ersättaren Gonçalo Ramos gjorde hattrick då han sköt Portugal till kvartsfinal

Portugal blev det femte europeiska laget som avancerade från åttondelsfinalen i fotbolls-VM. Där stöter de på det enda kvarvarande laget från Afrika – Marocko.

Men den stora snackisen var att stjärnan Cristiano Ronaldo bänkades i matchen, och att hans ersättare gjorde ett hattrick.

Den talangfulle Benfica-anfallaren Gonçalo Ramos gjorde tre mål då Portugal besegrade Schweiz med 6–1.

Väder

Ett nytt snöfallsområde drar in över landets södra och mellersta delar sydösterifrån på förmiddagen. Mest snö ska det komma vid sydkusten.

Temperaturen är mellan 0 och -6 grader i de södra och mellersta delarna av landet. I landets norra del är temperaturen mellan -5 och -12 grader.