Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina lättar på coronarestriktionerna samtidigt som ekonomin dyker – efter tre år ska kineserna lära sig leva med viruset

En människa klädd i skyddsdräkt tar ett coronatest på en man.
Bildtext Kina presenterade något av en kursändring i fråga om coronarestriktioner. Nu ska färre testas och de med mildare symtom få stanna hemma.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I nästan tre år har har Kina sett covid-19 som en farlig sjukdom lik böldpest och kolera, men under tisdagen kom hälsomyndigheterna med de tydligaste tecknen hittills på att kineserna ska lära sig leva med viruset.

Kinas nationella hälsomyndighet presenterade de mest omfattande restriktionslättnaderna hittills under onsdagsförmiddagen, med uppluckrade karantänsregler och nya direktiv för coronatester.

Den största skillnaden är att personer med asymtomatisk covid eller milda symtom kan isolera sig hemma. Tidigare har personer som testat positivt för covid-19 flyttats till särskilda karantäncenter eller sjukhus.

Man kommer också att minska på antalet coronatester som görs och minska reglerna kring masstestning.

Snabba nedstängningar har varit ett av de viktigaste verktygen i president Xi Jinpings nollcovid-verktygsback under pandemin, men också den restriktion som väckt mest ilska bland kineserna.

Från och med nu ska nedstängningarna ändå vara mer lokala och mindre omfattande än tidigare, och hävas efter fem dagar utan några covidfall.

Tomt bostadsområde i Xi'an under nedstängningen.
Bildtext Nedstängningar har tidvis tömt gator runtom i miljonstäder. Här är en bild från när staden Xi'an stängdes ned.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kursändring efter utbrett missnöje

Hittills har Xi och kommunistpartiets propagandamaskineri ständigt hyllat nollcovidstrategin och lyft fram den som orsak till att Kina registrerat betydligt färre dödsfall än andra länder.

Men i november fick kineser runtom i landet nog, och landet skakades av sällsynta protester mot restriktionerna.

Trots att protesterna mattades av efter ökad polisnärvaro började regioner och städer självmant införa restriktionslättnader.

Många av de lättnaderna är nu med på den lista som den nationella hälsomyndigheten i dag gick ut med.

Demonstrant på gata i Kina.
Bildtext Kinas stränga coronapolitik har väckt kraftigt missnöje runtom i landet.
Bild: Noel Celis / AFP

Väcker glädje bland en del – oro bland andra

De kinesiska myndigheternas ton har helt klart mjukats upp i fråga om viruset.

Man har bland annat öppet konstaterat att viruset inte längre orsakar lika farlig sjukdom som tidigare och kinesiska experter har kommit fram till att viruset inte är dödligare än en säsongsinfluensa – slutsatser som forskare på andra håll i världen dragit för över ett år sedan.

Trots att Kinas gränser i stort fortfarande är stängda väcker restriktionslättnaderna glädje och hopp hos kineser.

Strax efter att beskedet kom trendade ämnet på den kinesiska plattformen Weibo, där många gladde sig åt att möjligtvis så småningom kunna få resa igen.

”Det är dags för oss att återgå till ett normalt liv och för Kina att åter ansluta sig till omvärlden”, skrev en Weiboanvändare.

Kvinna i munskydd kollar på grönsaker i affär.
Bildtext En del äldre oroar sig för uppluckrade coronarestriktioner.
Bild: Wu Hao / EPA

En del, i synnerhet de äldre, var ändå oroliga för att lättare bli smittade. Vaccinationstäckningen bland dem är mycket låg, dels på grund av att många ställer sig skeptiska till de kinesiska vaccinerna – dels för att Kina, till skillnad från stora delar av omvärlden, började med att vaccinera samhällets yngsta.

Tecken på den kinesiska kursändringen har dessutom lett till att många hamstrar mediciner, vilket fått lagren att sina och priserna att skjuta i höjden.

– Var rationella när ni köper mediciner, köp bara det ni behöver istället för att samla på er ett lager, sa chefen för Livsmedels- och läkemedelsverket i Peking på statlig tv.

Kraftig nedgång för både exporten och importen

Också analytiker välkomnar lättnaderna, inte minst för att de väcker förhoppningar om att skaka liv i den kinesiska marknaden igen.

– Den här förändringen är ett stort steg framåt. Jag förväntar mig att Kina kommer att öppna sin gräns fullständigt senast i mitten av 2023, säger Zhiwei Zhang som är chefsekonom på Pinpoint Asset Management i Hongkong.

Kinas export och import sjönk kraftigast på minst 2,5 år i november, visar färsk data. Det beror bland annat på svag global och inhemsk efterfrågan och produktionsstörningar på grund av covid.

Nedgången var mycket kraftigare än vad marknaden hade förutsett och ekonomer förutspår ytterligare en period av minskad export. Det beror främst på grund av världshandelns läge där konsumenter och företag drar ned på sina utgifter som svar på centralbankernas åtgärder för att stävja inflationen.

Den kinesiska exporten sjönk 8,7 procent i november, jämfört med samma period ett år tidigare. Analytiker hade räknat med en nedgång på 3,5 procent.

I oktober föll exporten med 0,3 procent. Novembers nedgång är den kraftigaste sedan i februari 2020.

Den kinesiska valutan yuan har däremot nyligen sett en återuppgång mot dollarn, i och med utsikterna för att regeringen går mot en uppluckring av nollcovidstrategin.

Källor: Reuters, AFP, AP