Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL gör förändringar i coronarapporteringen – i fortsättningen är det skillnad på att dö av eller med covid

Sjukskötare i skyddsmundering står i en korridor och förbereder sig på att föra coronapatienter till isolering.
Bildtext I Finland har man hittills beaktat dödsfall som inträffat inom 30 dagar efter bekräftad covidsmitta i rapporteringen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL uppdaterar sättet de rapporterar om coviddödsfall och antal sjukvårdspatienter med covid-19. Man kommer från och med 8.12 att göra skillnad på om patienten dött av eller med covid.

Rapporteringen av coviddödsfall kommer hädanefter inte att baseras på det tidsmässiga sambandet mellan smitta och död, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL i ett pressmeddelande.

I Finland har man hittills tagit dödsfall som inträffat inom 30 dagar efter bekräftad covidsmitta i beaktande i rapporteringen.

Enligt THL var det i början av pandemin viktigt att identifiera alla dödsfall som inträffade efter covidsmitta. Dödsfallen visade sig också ofta ha en tydlig koppling till smittan.

Numera har alla infektioner inte längre ett tydligt orsakssamband till dödsfallen och ett stort antal sådana har tagits med i rapporteringen.

Orsakssamband tas i beaktande också i rapporteringen om sjukvårdspatienter

Från och med på torsdag kommer alltså coviddödsfall att rapporteras utifrån den preliminära granskningen av dödsattester och vara uppdelat på dödsfall på grund av covid och dödsfall med covid.

I de förstnämnda fallen har covid registrerats som dödsorsak, i de senare som en faktor som bidrar till döden.

Även inom sjukvården kommer rapporteringen i fortsättningen att ta hänsyn till vilka patienter som får vård med covid och vilka som vårdas på grund av covid.

Källa: STT, THL:s pressmeddelande