Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto reser till USA för att träffa Blinken

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) besöker Washington den 7–8 december för att träffa USA:s utrikesminister Antony Blinken, skriver Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Ministrarna ska bland annat diskutera framstegen i Finlands Natomedlemskapsprocess och prata om Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Förutom att minister Haavisto har ett enskilt möte med utrikesminister Blinken, kommer han också att träffa Blinken tillsammans med Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Källa: Utrikesministeriets pressmeddelande

Inrikes

KT kräver fler nybörjarplatser för läkarstuderande

Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT kräver att antalet nybörjarplatser inom läkarutbildningen ökas snabbt och märkbart under den kommande regeringsperioden. Enligt KT finns det just nu 1 200 lediga tjänster för läkare, och 200 för tandläkare. Nästan tusen tjänster fylls just nu av inhyrd arbetskraft.

Framför allt är bristen stor på specialistläkare Enligt KT saknas det nästan 850 specialistläkare, vilket nästan är en tiondel av alla Finlands specialistläkare.

”Finjustering hjälper inte längre, det behövs omfattande åtgärder. I dagsläget skulle det vara bra med 3 000 fler läkare i Finland”, säger KT:s chefsekonom Juho Ruskoaho i ett pressmeddelande.

Enligt KT har bristen lett till att var tredje patient inte får träffa en läkare inom den nya vårdgarantins tidsfrist på två veckor.

Hästholmens kärnkraftverk i Lovisa.

Gott om kärnkraft de närmaste åren och snart är de små reaktorerna här

Två instanser i Finland har redan konkreta planer för den nya typen av små kärnreaktorer SMR.

Demonstranter i London protesterar mot inskräkningar i strejkrätten

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Nattens och morgonens nyheter i ett nötskal.