Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad har en plan för eventuella elavbrott – så här kan tjänsterna påverkas

Från 2022
Granen framför Åbo domkyrka.
Bildtext Åbo Energi uppskattar att risken inte är speciellt stor för att elavbrott måste tas i bruk.
Bild: Stefan Granholm / Yle

Åbo stad, Åbo vattenförsörjning och Åbo Energi har presenterat sin plan för eventuella elavbrott på två timmar. Målet med elavbrotten är att försöka förhindra större elbrist.

På grund av kriget i Ukraina ser det ut att bli brist på el den här vintern, och om vintern blir kall och vindstilla så kommer produktionen av vindkraft att sjunka. Därför kan också planerade elavbrott på två timmar bli en verklighet. Enligt Stamnätsbolaget Fingrid ska det ändå vara den sista åtgärden som tas till.

Hur kommer elavbrotten då att märkas i Åbo?

Vissa lokaler och tjänster kan tas ur bruk under planerade elavbrott. De absolut mest kritiska tjänsterna, som sjukhus, vattenpumpar och viss infrastruktur, kommer inte att påverkas av elavbrotten. Stadens telefontjänster, fritidsutrymmen, daghem och skolor kan uppleva störningar på grund av elavbrotten. Under avbrotten kan man inte heller låna ut böcker från biblioteken.

Trafikljusen och gatubelysningen kommer också att slockna i de områden som berörs av elavbrotten. Under dessa tider gäller alldeles vanliga väjningsregler i korsningar. Staden uppmanar också invånare till att vara extra försiktiga i trafiken då elavbrotten råder.

En eldriven fölibuss inne i depå.
Bildtext Ett stort antal av stadens bussar är eldrivna.
Bild: David Fagerudd / Yle

Det finns en risk att kollektivtrafiken kan störas eftersom många av stadens bussar är elbussar och under elavbrott kommer man inte att kunna ladda bussarna.

Åbo Energi uppskattar att risken inte är speciellt stor för att ska bli tvungen att införa planerade elavbrott. Det finns tre saker som ska garantera eltillförseln till Finland. För det första ska den inhemska elproduktionen fungera utan större problem. Ett annat alternativ är att köpa in el från Sverige. Slutligen hoppas man på en mild och blåsig vinter som gör det möjligt för vindkraftverken att producera mycket el. Om två av dessa inte kan uppfyllas så kan allvarliga åtgärder bli aktuella.

Vattentrycket kan sjunka

Enligt Åbo vattenförsörjning kommer elavbrotten inte att ha en särskilt stor inverkan på tillgången till kranvatten. Det här beror på att stadens vatten förs ut med sitt eget tryck. Problem kan ändå uppstå i höghus och i bostäder som ligger långt ifrån ett vattentorn. De använder oftast eldrivna pumpar för att få vattnet upp i de högsta våningarna. Då kan vattentrycket bli lågt.

En annan risk i samband vattentillförseln är att vissa ledningar ligger väldigt nära markytan och därför behöver eldriven uppvärmningsapparatur för att inte frysa fast.

– Då kan det gälla att låta lite vatten rinna från kranen med jämna mellanrum. Men det behöver inte vara stora mängder vatten, säger Åbo vattenförsörjnings verkställande direktör Irina Nordman.

En vatten kran med duschmunstycke som det rinner vatten i en ho från. I förgrunden ligger en röd skiftnyckel.
Bildtext Vattentillförseln kommer inte att påverkas i särskilt hög grad av elavbrott.
Bild: Mostphotos

Det gäller att kolla maskinerna för hemvården

De som får hemvård och har maskiner som har att göra med vård hemma hos sig uppmanas att kolla maskinernas funktion under elavbrott genom att dra ut sladden och sedan sätta in den igen. På det sättet kan man försäkra sig om att maskinen kommer att fortsätta fungera också efter att elavbrottet är över.

Vanligtvis kan maskinerna också gå på sina egna batterier och stadens social- och hälsovårdsdirektör, Riitta Liuksa, uppmuntrar till att hålla batterierna väl laddade.

Hemvården kommer också att informera sina kunder om hur elavbrott påverkar verksamheten.

När ska man vara uppmärksam på sin elkonsumtion?

Staden vill också betona att alla invånare har ett personligt ansvar att se över sin elkonsumtion. Redan nu har Åboborna varit rätt duktiga på att skära ner sin elförbrukning. Jämfört med oktober 2021 har elförbrukningen i Åbo under oktober varit 8 procent mindre.

De viktigaste tiderna att spara på elen är under de tider då den används som mest: den tidiga morgonen kring klockan åtta, på eftermiddagen mellan klockan 16 och 18, och kring midnatt.

En klocka på väggen.
Bildtext Det är viktigt att spara el under de tider då konsumtionen är som högst.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Flera kanaler meddelar om eventuella avbrott

Varje vecka gör Åbo Energi en uppskattning över hur elkonsumtionen kommer att se ut inför den kommande veckan. Skulle det märkas att konsumtionen är på väg uppåt så kan meddelanden om ett elavbrott skickas ut i god tid.

Om problemet däremot kommer från ett mer oväntat håll så kan Åbo Energi ha så lite som 15 min på sig att välja vilket område i staden som måste stängas av. Då kan det vara svårt att få fram budskapet i tid.

De kanaler som kommer att användas för att meddela om elavbrotten är ändå många. Till sitt förfogande har myndigheterna SMS, social media, stadens hemsidor och massmedia.

Diskussion om artikeln