Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valrossar, elpriser och kriget i Ukraina intresserade finländarna under året – här är de mest googlade fraserna i Finland 2022

Händer på ett tangentbord.
Bildtext Google publicerade sin årliga lista över de populäraste sökningarna.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Finländarna följde noga med bland annat OS i Peking och kriget i Ukraina. Det framgår av Googles lista över de populäraste sökningarna från året.

”Varför anfaller Ryssland Ukraina?”

”När ska man ta den tredje dosen coronavaccin?”

”Vad äter en valross?”

De är några av frågorna som finländarna googlade flitigt under 2022. Google har publicerat sin årliga lista över de mest sökta fraserna, och det ger en fingervisning om vad som intresserade under året.

Listan är uppdelad i sex kategorier: personer, frågor, samtalsämnen, sport, nyheter och underhållning.

Valross på en gräsmatta.
Bildtext Valrossen Stena var årets mest googlade djur.
Bild: Antro Valo / Yle

Kriget i Ukraina sätter tydliga spår med sökningar som ”Ukraina”, ”Putin” och ”rubelns kurs”. Också priset på el och bensin intresserade tydligt.

I nyhetskategorin letar sig välfärdsområdesvalet och Finlands anslutning till Nato in på listan. En enstaka händelse som väckte mycket intresse i somras var den vilsna valrossen Stena, som lämnar spår på listan i form av sökfrasen ”valross” och frågan om vad valrossar äter.

Även hälsofrågor engagerade finländarna, vilket kan ses i sökningar på enterovirus och apkoppor samt en fråga om när man ska ta den tredje dosen coronavaccin.

De populäraste Googlesökningarna i Finland 2022

Idrottshjältar och festivaler

I kategorin ”personer” stiger kända personer som avlidit under året högt, bland andra Vesa-Matti Loiri och drottning Elizabeth. Också rättegången mellan skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard verkar ha intresserat finländarna, i och med att bådas namn finns på listan.

Guldmedaljören från Peking Iivo Niskanen stakar sig fram till en silverplats i kategorin. I sportkategorin får han dessutom sällskap av guldlejonen Mikael Granlund, Valtteri Filppula och Sakari Manninen.

Firande längdskidåkare.
Bildtext OS-guldhjälten Iivo Niskanen googlades flitigt under året.
Bild: Patrick Smith/Getty Images

Under året började man skymta slutet på coronapandemin. Det resulterade i ett ökat intresse för bland annat resor, festivaler och biobesök.

I kategorin ”underhållning” hittar vi också tv-serien Stranger Things, vars fjärde säsong kom ut under året, samt ordpusslet Wordle.

Googles listor är baserade på de söktermer som ökat mest i popularitet jämfört med året innan.