Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ska ha planerat attentat mot den tyska förbundsdagen – polis i Tyskland slog till mot misstänkt högerextrem terroristcell

Uppdaterad 07.12.2022 11:31.
Tre poliser med hjälp och vapen står utanför ett hus med snö på taket.
Bildtext Poliser i Bad Lobenstein i Thüringen på ondagen.
Bild: AFP

I Tyskland har polisen under onsdagsmorgonen genomfört en omfattande razzia mot misstänkta högerextremister. Man har gripit 25 personer som misstänks ha grundat en terrororganisation.

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung ska den misstänkta terrorcellen ha planerat två attentat mot den tyska förbundsdagen i Berlin.

Det första attentatet var planerat för mitten av mars och det andra för början av september i år.

Man ska också ha planerat sabotage av elförsörjningen för att skapa ett kaos som skulle ha gynnat ett maktövertagande. Målet ska i förlängningen ha varit att störta staten och bilda en ny regering och armé.

Bland de omkring 50 misstänkta finns enligt tidningen också en tidigare förbundsdagsledamot för det delvisa högerextrema partiet Alternative für Deutschland.

En central figur inom gruppen är en 71-årig medlem av en tidigare adelsfamilj. Hans slott i delstaten Thüringen ska ha funnits med bland de genomsökta byggnaderna.

Ukrainas president talar per videolänk till den tyska förbundsdagen.
Bildtext Terrorcellen planerade attentat mot den tyska förbundsdagen.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Det som enligt utredarna gör terrorcellen farlig är att det bland de misstänkta också ska finnas personer med kopplingar till specialenheter inom det tyska försvaret. Det ska bland annat handla om tidigare fallskärmsjägare och medlemmar av elitstyrkan KSK.

Största delen av de misstänkta ses höra till den så kallade Reichsbürgerrörelsen som förnekar att Tyskland existerar som en stat och på den grunden binds man inte heller av några tyska lagar.

Reichsbürger anses allmänt stå under starkt inflytande av all slags konspirationsteorier.

Huset där mannen som öppnade eld mot polisen bodde. En polis dödades och tre skadades,

Tyska Reichsbürger: När staten inte duger

Tokstollar eller ett hot att ta på allvar?

Tillslag mot elitstyrkas Bundeswehrkasern

Onsdagens razzia är en av de största som någonsin har genomförts i Tyskland. Razzian genomfördes i elva av Tysklands sexton förbundsländer.

Omkring 3 000 poliser från både den federala kriminalpolisen som från de involverade förbundsländernas kriminalpoliser ska ha genomsökt närmare 140 olika objekt.

Bland de genomsökta objekten fanns också Bundeswehrgarnisonen i Calw, där elitstyrkan KSK är stationerad. Här ska husrannsakan ha genomförts av den federala polisens specialstyrka GSG 9.

Redan i somras varnade Tysklands högste åklagare i terrormål Peter Frank för en allt starkare radikalisering inom ytterhögerscenen.

I synnerhet bland Reichsbürger och konspirationsteoretiker ska tröskeln för att ty sig till våld enligt honom ha sjunkit.

Inrikesministern Nancy Faeser talar om en terrorgrupp driven av konspirationsteorier och våldsamma fantasier om att störta staten.

Tysklands justitieminister Marco Buschmann skriver på Twitter att dagens antiterrorinsats är ett tecken på att demokratin kan försvara sig mot sina fiender.