Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt bottennapp för Centern i Yles partimätning – många trogna väljare är villrådiga

Väljarsödet för partierna: saml 24,0%, sdp: 18,2%, Sannf:17,4%, Gröna: 9,7%, C: 9,0%, VF: 8,9%, SFP: 4,6%, KD: 4,0%, övriga: 1,9%, RN. 1.6%
Bild: Eetu Pietarinen / Yle

Yles färska partimätning bjuder på nya katastrofsiffror för Centern. Partiet får nu ett väljarstöd på bara 9,0 procent.

– Ganska dramatiska siffror, konstaterar direktör Tuomo Turja vid Taloustutkimus, som gjort mätningen för Yle.

Det är första gången någonsin som Centern ligger under tioprocentsstrecket i Yles mätningar och trenden är tydlig: särskilt den senare hälften av november var som en enda lång utförsbacke för partiet, enligt Taloustutkimus uppgifter.

Av regeringspartierna är Centern nu med nöd och näppe tredje störst, en tiondels procentenhet före Vänsterförbundet som får 8,9 procent.

Sannfinländarna utmanar

Samlingspartiet är fortfarande klar etta i mätningen med jämnt 24 procent, och Socialdemokraterna behåller andraplatsen med 18,9 procent.

Sannfinländarna verkar ha vunnit mest på Centerns tillbakagång, och får nu 17,4 procent.

– Sannfinländarna utmanar nu Centern i de regioner där Centern länge varit starkt, säger Tuomo Turja.

Taloustutkimus uppgifter visar att Centern har tappat väljare till både Sannfinländarna, Samlingspartiet och SDP. Men framförallt är det många trogna centerpartister som nu är villrådiga och inte uppger vilket parti de håller på.

Regeringssamarbetet vacklar

Centerns opinionssiffror har sjunkit sakta men säkert, vilket har fått nervositeten att öka inom partiledningen.

Partiordföranden Annika Saarikko har en allt svårare sits som finansminister, med miljardunderskott i statsbudgeten och svaga tillväxtutsikter för Finlands ekonomi.

Annika Saarikko.
Bildtext Läget är dystert för centerledaren Annika Saarikko.
Bild: Silja Viitala / Yle

Centerns olika utspel och försök att bygga politiska segrar har inte övertygat väljarna. Regeringssamarbetet har satts på hårt prov de senaste månaderna, då Centern har försökt bromsa eller motarbeta obekväma lagförslag, främst den omtalade sametingslagen som riksdagen behandlar som bäst.

Dessutom vände Centern kappan och drev med oppositionens hjälp igenom ändringar i den nya naturvårdslagen vilket fick särskilt de Gröna att ilskna till.

Statsminister Sanna Marin meddelade på onsdagen att de övriga regeringspartierna inte tänker acceptera fler kappvändningar eller liknande tilltag från Centerns sida, om partiet vill fortsätta i regeringen.