Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lina Lehtovaara ratas igen av herrligan – Mattias Gestranius säger att insatserna på hemmaplan väger tyngst: ”De nio bästa domarna dömer i fotbollsligan”

Lina Lehtovaara.
Bildtext Lina Lehtovaara får vänta på sin första match i herrarnas fotbollsliga.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Fotbollsdomaren Lina Lehtovaara har dömt dammatcher på internationell toppnivå, men på herrsidan får hon fortsätta att vänta på sin ligadebut. Mattias Gestranius, som är domaransvarig, förklarar varför.

På tisdagen publicerade Bollförbundet namnen på domarna som säsongen 2023 ska döma matcher i landets högsta fotbollserier.

Pargasbon Lina Lehtovaara har under året varit huvuddomare i damernas Champions League-final och damernas EM-slutspel. Hon siktar på att få döma herrligamatcher på hemmaplan, men Lehtovaaras namn finns inte med på ligalistan.

– Jag tycker att landets nio bästa domare dömer i fotbollsligan, säger Mattias Gestranius till Yle Urheilu.

Mattias Gestranius lyfter upp det röda kortet.
Bildtext Mattias Gestranius avslutade sin långa domarkarriär i april. Han har även dömt många internationella matcher.
Bild: Hollandse Hoogte / Shutterstock / All Over Press

Gestranius, som också bor i Pargas, är domaransvarig i fotbollsligan och berättar vad som krävs.

– Insatserna väger tyngst. För att få döma enskilda matcher i ligan måste man prestera bra i division 1. Man måste vara bäst där för att få visa upp sig. Det här året fick fyra divison 1-domare chansen i en ligamatch, säger Gestranius.

Förutom goda insatser i division 1 krävs också två godkända fystest årligen för att få skipa rättvisa på liganivå.

Lehtovaara siktar på VM

I Gestranius papper väger matcherna på hemmaplan tyngst.

– Internationella matcher är annorlunda beträffande fotbollskultur, tempo och fysiska krav. Det är såklart fint att våra domare klarar sig internationellt, men åtminstone för mig personligen är det viktigast hur man klarar sig här hemma, säger Gestranius.

Lehtovaara siktar på att få döma i damernas VM-turnering som i juli och augusti spelas i Australien och Nya Zeeland. VM-domarna tas ut under de kommande veckorna.

Att inte vara med på ligalistan är en besvikelse för Lehtovaara som har dömt division 1 sedan 2019. Herrligamatcher skulle ses som en merit då framtida toppmatcher på damsidan delas ut.

– Det känns som att mitt jobb värdesätts högre utomlands. Där har jag fått döma stora matcher. Jag hoppas på att få samma uppskattning av Bollförbundet, säger Lehtovaara.

Artikeln är en bearbetad översättning av Hinni Hirvonens artikel Mestarien liigan finaalin viheltänyttä Lina Lehtovaaraa ei valittu vieläkään Veikkausliigaan – ”Meillä kotimaiset pelit painavat enemmän vaakakupissa” för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln