Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: ”Det här är sista chansen för Centern – nästa gång faller regeringen”

Uppdaterad 07.12.2022 16:42.
Marin: "Det här var sista gången – nästa gång faller regeringen" - Spela upp på Arenan

Den så kallade kvintetten har suttit samlad i dag. Centern röstade emot regeringens förslag till naturvårdslag, men det var sista gången som resten av regeringen ser mellan fingrarna. Nästa gång faller regeringen, säger statsminister Sanna Marin.

Statsminister Sanna Marin (SDP) valde att det var bara hon som skulle kommentera dagens överläggningar.

– Om det sker en gång till så finns inte den här regeringen längre. Om Centern gör om det här så betyder det att regeringen faller, konstaterade statsminister Sanna Marin.

Statsminister Sanna Marin (SDP): ”Det här är sista chansen för Centern”

1:46

De grönas ordförande Maria Ohisalo kommenterade också saken lite senare. Hon sa sig vara ytterst besviken på att Centern röstade emot regeringens linje i naturvårdsfrågan och för att Centern utnyttjar det världspolitiska läget för sin egen agenda.

Ohisalo säger sig ha kommunicerat med centerpartister fram tills i morse om att de inte ska göra så.

Centerledaren Annika Saarikko konstaterar att partiet har rätt till egna åsikter men välkomnar den diskussion om spelregler som kvintetten hade tidigare i dag.

Centern strök två paragrafer – men lovar nu följa spelreglerna

Den senaste krisen i regeringsarbetet handlar om förslaget till naturvårdslag där Centern har krävt att två paragrafer tas bort ur lagen, trots att Centerns riksdagsgrupp och ministergrupp godkände dem i våras. Det rör sig om paragraf 64 och 65 om hotade naturtyper och hur hotade naturtyper ska beaktas.

Centern har varit mot att markägare kan åläggas att skydda nya naturtyper utan möjlighet att överklaga eller få ersättning för det.

Centern röstar med oppositionen i frågan. De övriga regeringspartierna ser den här gången mellan fingrarna, men det kommer inte att upprepas, konstaterar Sanna Marin.

Saarikko har lovat att partiet efter det här följer regeringens linje

– Centerledaren Annika Saarikko har lovat att partiet efter det här följer regeringens linje, säger statsminister Sanna Marin.

Saarikko själv säger att partiets riksdagsgrupp nu är nöjd med hur naturvårdslagen blev efter paragrafändringarna.

– Naturvårdslagen är bättre, naturvårdslagen överläts och paragraferna gällande egendomsskydd förtydligades, sa Saarikko.

Saarikko konstaterar också att det är bra att regeringskvintetten gick igenom förra veckans tvister i en allvarlig diskussion om spelregler eftersom det finns mycket negativa känslor inom regeringen.

De Grönas ordförande Maria Ohisalo framför en omröstningstavla.

Riksdagen röstade om regeringens naturvårdslag - Centern ledde oppositionen

Riksdagen har i dag tagit ställning till den omstridda naturvårdslagen. Centern har ändrat åsikt sedan regeringsbehandlingen och vill nu försvara markägarnas intressen. Centralt innehåll om hotade naturtyper och försiktighet är strukna, anser De Gröna.

Turbulent regeringshöst

Den senaste tiden har varit turbulent för regeringen och de andra regeringspartierna har ställt sig frågande till om Centern vill sitta kvar i regeringen.

– Vi har en allvarlig situation i Europa och vi behöver en handlingskraftig regering, sammanfattade Sanna Marin.

Först gällde det EU:s förordning om restaurering av naturen, sedan var det sametingslagen och nu alltså naturskyddslagen.