Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Här är kandidaterna till Runebergspriset 2023 – tre finlandssvenska författare utvalda

En jury har valt ut tio kandidater från allt som allt 240 finländska verk. Bland de tio kandidaterna finns två novellsamlingar och en diktessä av finlandssvenska författare.

Fyra romaner, tre novellsamlingar och tre diktverk tävlar om prissumman på 20 000 euro.

Tre av författarna är finlandssvenska: Johan Bargum med novellsamlingen Äldre män, Johanna Holmström med novellsamlingen Handbok i klardrömmar och Ulrika Nielsen med diktessän Tingen.

Johan Bargums novellsamling Äldre män är enligt juryn ”en samling glimtar, stämningar och iakttagelser”. I motiveringen står det också att en röd tråd i boken är frågan om huruvida det förflutna man föreställt sig egentligen motsvarar den verklighet man levt.

I motiveringen till nomineringen av Johanna Holmströms novellsamling Handbok i klardrömmar står det att hon ”utforskar det kusliga och illavarslande som finns i samhället och oss”. Juryn anser också att Holmströms noveller rör sig från det mest otänkbara i samtiden, mot framtidsfantasier, där gränsen mellan utopi och dystopi rämnar.

Runebergsjuryn skriver i sin motivering att ”Ulrika Nielsens diktessä Tingen närmar sig vårt ambivalenta förhållande till de föremål vi omger oss med genom ömsom värme, humor och kritisk skärpa. Nielsen synar inte bara det materiella överflöd som belamrar våra kökslådor, källarförråd och fantasier, utan tar på allvar även de emotionella band som vi knyter till föremålen som följer oss genom livet.”

Bargum, Holmström och Nielsen nominerade till Runebergspriset

11:20
Bargum, Holmström och Nielsen nominerade till Runebergspriset

Kandidaterna för Runebergspriset 2023

Johan Bargum: Äldre män (Förlaget / Teos)

Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)

Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget / Otava)

Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)

Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)

Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)

Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)

Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)

Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)

Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

De nominerade verken har valts av en professionell jury med tre personer som är insatta i litteratur. Till juryn hör i år författaren, konstnärsprofessorn Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och doktoranden i nordisk litteratur Kaneli Kabrell. Juryn valde ut verken bland cirka 240 verk.

”Högklassiga och beaktansvärda verk finns mycket mer än kandidatplatser. Vi kan glatt lovorda den höga nivån i vår litteratur och säga att dess spets är vass och omfattande, kompetent och på jakt efter nytt, mångsidig, uppfinningsrik och egenartad”, konstaterar urvalsjuryn.

Kandidaterna till Runebergspriset 2023.
Bildtext Tio författare som står för fyra romaner, tre novellsamlingar och tre diktverk har utsetts bland 240 finländska verk som getts ut under 2022.
Bild: Kuvakooste: Runeberg-palkintoraati

Nu tar prisjuryn över

Vinnaren väljs ut av en separat prisjury. Till prisjuryn hör författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg.

Runebergspriset delas ut av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Prissumman är 20 000 euro och den betalas av tidningen Uusimaa och Borgå stad.

Runebergspriset instiftades år 1986 och har hittills delats ut 36 gånger. Vinnarverken har vid sidan av romaner också varit novell- och diktsamlingar.

2022 gick Runebergspriset till Quynh Tran med debutromanen Skugga och svalka.