Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Banbrytande chattrobot fungerar som en expert, skriver uppsatser och löser problem – se exempel på vad den klarar av

Från 2022
Uppdaterad 09.12.2022 07:30.
Närbild på en mobiltelefon. Användaren har bett chattroboten berätta om sig själv.
Bildtext Här ber vi AI-systemet berätta om sig själv.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

En AI-modell som lanserades i mitten av förra veckan har väckt stor uppståndelse både bland teknikintresserade och den stora allmänheten, med mer än en miljon registrerade användare. Den är banbrytande samtidigt som den inte är felfri.

Det handlar i praktiken om en mjukvara som försöker efterlikna hur en mänsklig hjärna fungerar. Den kan skriva allt från sånger till uppsatser, svara insiktsfullt på frågor, hantera uppföljande frågor på ett naturligt sätt och rätta till sina misstag.

– Jag skulle beskriva det här som ett genombrott, eftersom kvaliteten och användarvänligheten nu är betydligt bättre än hos tidigare chattrobotar, och verktyget är användbart i många olika områden av livet, i människors vardag och i de flesta jobb där man ska skriva eller lära sig nya saker, kommenterar framtidsforskaren Risto Linturi.

Risto Linturi
Bildtext Risto Linturi forskar i teknikutvecklingens inverkan på samhället.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Han betonar att många i framtiden måste lära sig att dra nytta av AI-teknik, och att man annars till exempel kan riskera att förlora sitt jobb, eftersom människor som inte stöder sig på den moderna tekniken lätt är mindre produktiva och kan gå miste om att inse viktiga saker.

– Tekniken leder till att folk blir mycket mer kunniga, kommenterar han.

Linturi tillägger att också hela företag kan gå under om de inte snart börjar anpassa sig.

– Det är svårt att föreställa sig att företag skulle kunna klara sig om de inte börjar dra nytta av de möjligheter som AI-tekniken ger, säger han.

På stängda marknader och till exempel inom staten kan aktörer som nu är starka klara sig på traditionellt sätt ännu i några år, men ganska snabbt kommer väggen emot, bedömer Linturi.

Chattroboten svarar gällande inflation

Och ytterligare en fråga som kräver att den samlar ihop och sammanfattar kunskap från flera olika källor:

En fråga om Finlands historia

Flera sorters skapande AI har utvecklats kraftigt under senare tid, av flera olika aktörer. Det handlar förutom om text, också om bild- och videoskapande, och talsyntes (datorröst).

Den här Youtube-videon från i höstas visar ett exempel på vad AI-tekniken kan. Videon förevisades vid en världskonferens för framtidsutskott och här talar en datorskapad animerad människa om klimatförändringen, mot en bakgrund skapad av ett AI-system. Det figuren säger är också skrivet av artificiell intelligens.

Söker igenom och kombinerar ofantliga mängder data

Den nya AI-modellen, eller chattroboten, som har väckt stor uppmärksamhet på nätet på sistone hanterar alltså text och är byggd av det amerikanska företaget Open AI.

Chattroboten kallas Chat GPT och under de första fem dagarna har den börjat användas av mer än en miljon användare över hela världen. Det är en rekordsnabb tillväxt – mycket snabbare än då de sociala nätverken Facebook och Instagram lanserades för några år sedan.

Fakta om chattroboten

  • Artificiell intelligens som kan svara på frågor och lösa problem.

  • Utvecklad av det amerikanska företaget Open AI som grundades år 2015. Företaget är finansierat bland annat av Elon Musk, Sam Altman och Peter Thiel.

  • Använder sig av maskininlärning och har kunskap om språkmodeller.

  • Är en vidareutveckling av ett system som kallas GPT-3.

  • Har för tillfället ingen information efter september 2021.

  • Förstår och kan skriva på många olika språk – också på svenska.

Senast från och med nu är det klart att vi inte kan veta om den vi chattar med på nätet faktiskt är en människa eller en dator

Så här svarar AI-modellen själv, på frågan ”Kan du beskriva vad du är?”:

”Jag är en stor språkmodell tränad av en organisation som syftar till att utveckla konstgjord intelligens för mänsklighetens bästa. Jag har fått tillgång till stora mängder textdata, och kan använda avancerade maskininlärningsalgoritmer för att lära mig språk och förstå mänskligt tänkande.”

Om du vill kan du höra ett längre svar, uppläst av en finlandssvensk datorröst här. Talsyntesen har inte med själva chattroboten att göra, utan kommer från ett finländskt företag.

Chattroboten berättar om sig själv, uppläst av en finlandssvensk datorröst

0:45

Chattroboten har en förvånansvärt bra förmåga att svara på nästan vad som helst. Senast från och med nu är det klart att vi inte kan veta om den vi chattar med på nätet faktiskt är en människa eller en dator.

AI-modellen kan göra det onödigt att göra research i flera timmar eller dagar om olika teman. Den kan söka igenom miljontals datapunkter på nolltid – data den har samlat in i fjol från bland annat internet och skriftliga källor.

Den är tränad med många olika typer av text, såsom romaner, vetenskapliga artiklar, bloggar, nyheter, forumdiskussioner, chattmeddelanden med mera.

Varje sökning kostar just nu några eurocent i datorresurser, men användningen är åtminstone tills vidare gratis för användaren.

Företaget Open AI hoppas att den stora användningen över hela världen ska innebära att man kan träna systemet att bli ännu bättre. Samtidigt varnar man också för att chattroboten kan komma med problematiska svar och att den inte alltid svarar så opartiskt.

Det räcker oftast bara några sekunder för den att svara, och man behöver inte surfa runt på olika webbsidor för att hitta svar på sina frågor, såsom då man använder en traditionell sökrobot som Google.

– Jag kan inte se någon klar gräns för vad den kan användas till, för mängden data den har tränats med är så enorm, säger Risto Linturi.

Googles sökrobot hittar också bara sådant som färdigt finns på nätet, medan chattroboten med sin AI-teknik kan svara och kombinera information på helt nya sätt.

Chattroboten själv berättar så här om hur det skiljer sig från att söka via den istället för en traditionell sökrobot såsom Google:

”En fördel med att fråga mig något är att jag kan ge ett mer sammanhållet och meningsfullt svar än en sökmotor som Google. Jag har tränats på en stor mängd textmaterial och i hur mänskligt språk fungerar. Detta innebär att jag har lärt mig olika språkliga mönster och hur ord och fraser förhåller sig till varandra i meningar och sammanhang. Jag kan ge relevant och användbar information, så du kan förvänta dig att få givande och hjälpsamma svar.”

Självsäkra svar är en fördel och en nackdel

Chattroboten är inte felfri eftersom den bygger sina svar på data som kan innehålla fel, och på systemets egna slutsatser.

Men man kan nämna att något är fel, och påpeka hur det egentligen är. Då hittar chattroboten oftast information om det och kan berätta mer.

AI-systemet får en uppföljande fråga och preciserar sitt svar om hur coronaviruset sprids.
Bildtext Här får AI-systemet information om att ett tidigare svar det gav inte var helt korrekt. Sedan svarar det på nytt utgående från tilläggsinformationen.
Bild: Skärmdump på openai.com

Om man inte själv vet att något är fel, så kan man faktakolla de svar AI-modellen ger, till exempel genom att göra en vanlig Google-sökning.

Systemet kunde också göras mer pålitligt, så att det skulle svara försiktigare när något är mer osäkert, men enligt Open AI kunde det samtidigt leda till att svar som systemet kan svara korrekt på blir sämre.

Kan skapa många slags texter

Chattroboten kan också formulera sig i form av många olika texttyper, och till exempel också svara i samma stil som en viss skribent, eller till exempel som en gangster från början av 1900-talet.

Man kan be den att skriva början på en teaterpjäs om den finländska skärgården, med dialog mellan en fiskare och en sommargäst. Eller en sång eller en dikt om något visst tema, och där vissa saker ska ingå.

Chattroboten skriver en teaterpjäs

När jag frågar chattroboten om den i framtiden kan ersätta det jobb som görs av skribenter, så svarar den att den åtminstone inte kan göra det helt och hållet, eftersom skribenter kan uttrycka sig kreativt och engagerande.

Chattroboten är för sin del ganska bra på att skriva, även om det kan förekomma en del språkfel åtminstone på svenska – dess engelska verkar vara mer felfri.

En text om klimatförändringen

En professor jag talade med konstaterade att den artificiella intelligensen nu kan skriva bättre svar på provfrågor än vad hans studerande i medeltal kan göra

framtidsforskaren Risto Linturi

Linturi nämner att det här är till stor nytta för elever och studerande, som kan använda det för att skriva uppsatser om olika ämnen, något som förstås knappast är tillåtet i dagens läge. Men det är möjligt.

– En professor jag talade med konstaterade att den artificiella intelligensen nu kan skriva bättre svar på provfrågor än vad hans studerande i medeltal kan göra. Och det säger redan ganska mycket. Det är inte felfritt, men högklassigt.

Lärare kan också be AI-modellen att skriva själva provfrågorna.

Provfrågor

Samtidigt kan planerare, konsulter och musiker med flera använda det för att få stöd i olika frågor – till exempel hur något bäst kan planeras, vilka råd ett företag borde få, eller för att få inspiration till vad en sång skulle kunna handla om. Och programmerare kan få hjälp med att skriva eller rätta programmeringskod.

Journalisten Tom Randall skriver till exempel på Twitter att han använde chattroboten för att få hjälp med att skapa kod till ett kalkylprogram:

Det är lite som att ha en personlig assistent eller kunnig expert att chatta med om vilket ämne som helst.

På sociala medier har folk nämnt att de har diskuterat ingående om allt från den moderna fysikens historia, till hur man borde skola hundar och vilka maträtter man kan laga av de ingredienser man råkar ha hemma i skåpet.

Chattroboten lärde Linturi om kreativitet

Risto Linturi har använt chattroboten till att föra långa diskussioner om kreativitet. Han använde sedan den här dialogen för att lära andra om det temat.

– Jag var väldigt förvånad över att artificiell intelligens kände igen så många av böckerna som jag har läst och använt som källor i undervisningen. Nio av tio böcker som jag hänvisade till kände den igen väl, och utmanade mina slutsatser. Och jag lärde mig en hel del själv under de där samtalen om ämnen som jag har undervisat i tiotals gånger.

Han insåg till exempel att han hade använt en felaktig term, och det fanns också flera aspekter han inte hade tänkt på, gällande det temat han diskuterade. Ibland kunde han också påpeka att AI-systemet hade fel, och den dubbelkollade då saken och kunde sedan oftast komma med rätt information.

Linturi tipsar att det också i vissa fall kan hjälpa till att nämna vilka källor chattroboten åtminstone ska ta i betraktande, eller i vilken roll den ska svara. Till exempel som en professor som skulle berätta något för en studerande. Eller så kan man be systemet att förenkla något så att en sjuåring skulle förstå det.

Samtidigt är det klart att chattroboten också kan missbrukas, till exempel för att ta reda på hur man ska göra oetiska eller brottsliga saker. Den har ändå inbyggda spärrar som ska göra det här svårt eller omöjligt.

– Läroböcker och knivar kan också användas på fel sätt. Alla verktyg som vi har, kan normalt användas för gott och ont. Att artificiell intelligens är det första verktyget som faktiskt kan försöka kontrollera att det inte så lätt används för något ont är bra. Utvecklingen är på väg åt ett bättre håll, kommenterar framtidsforskaren Risto Linturi.