Teater: Ruikuttajat! gör roliga och empatiska Folkefiender
Ibsens klassiker blir ett infallsrikt och underhållande drömspel som flyttar fokus från sanningssägaren till alla oss vanliga och lägger fingret träffsäkert och lätt på en smärtpunkt i tidsandan.
Den nya teatergruppen Ruikuttajat!:s föreställning inleds med ett klassiskt upplägg ur komedier: en teatergrupp ska sätta upp en pjäs men saker går inte som planerat ... Verket som ska spelas är Henrik Ibsens klassiska pjäs En folkefiende.
Publiken visas in av biljettförsäljarna Pia och Åsa (spelade av Emelie Zilliacus och Mari-Helen Hyvärinen). Men då pjäsen ska starta visar det sig att ingen av skådespelarna är på plats. Det blir upp till Pia och Åsa att börja utan dem.
De börjar tafatt berätta om Ibsen och pjäsen, och presenterar med en viss tveksamhet hur regissören valt att ”dekonstruera” dramat. Scenografin till exempel, en vit presenning arrangerad så att det blir som ett snölandskap med höga drivor, ska föra tankarna inte till 1880-talets Norge utan till ”smältande glaciärer och oceaner fulla av plastskräp”, förklarar de trevande.
Den här fyndiga självironin kring konstnärliga pretentioner och manér blir en avväpnande inledning på en infallsrik och överraskande pjäs. Det visar sig att skådespelarna gått i strejk och inte alls tänker komma. Men då har Pia och Åsa knappast något val utom att fortsätta.
De försöker berätta mer om pjäsen och uppsättningen, men avslöjar oavsiktligt att produktionen haft allvarliga problem – en maktfullkomlig regissör, övergrepp och ett osunt arbetsklimat – som de inte varit villiga att ta itu med.
Mot bättre vetande
Gradvis närmar sig Ruikuttajat!:s föreställning samma tematik som Ibsens En folkefiende tar upp.
Ibsens pjäs utspelar sig i en liten by där en badanläggning är den största inkomstkällan för orten och invånarna. Läkaren på badet slår larm då han upptäcker att det finns en parasit i badvattnet, men ingen vill lyssna och läkaren blir nedtystad och utstött av byborna då hans avslöjande skulle ha alltför allvarliga konsekvenser.
Istället väljer byborna att låtsas som om inget hade hänt, den centrala konflikten står mellan sanningssägaren och samhällets egennytta.
Men Ruikuttajat!:s föreställning skiftar på ett insiktsfullt sätt föreställningens fokus från sanningssägaren till alla de (oss) andra.
Det är få människor som lever moraliskt konsekvent. Inför obekväma sanningar handlar människor sällan som de vet att de borde. Det kan vara svårt och rentav riskabelt att vända upp och ner på sitt liv, och alternativen är sällan tydliga.
Mot bättre vetande fortsätter man istället som vanligt, vilket väcker skam, och för att hantera skammen tar man till olika psykologiska strategier som styr ens handlande och attityder.
Skam och hur man reagerar på den blir därför den centrala frågan i denna fantasifulla och roliga teaterföreställning. Handlingen påminner om ett drömspel med dess många egendomliga och oväntade vändningar.
Observant tidsskildring
Med denna vindlande och oförutsägbara berättelse gör Ruikuttajat en sällsynt lyckad betraktelse över en tidsanda som blivit många bekant intill utmattning. Fjäderlätt och utan moralism – utan att ens uttala påståendet – konstaterar föreställningen att som vi kollektiv har föga gemensamt med den principfasta badläkaren, men desto mer med den motvilliga ortsbefolkningen.
Vi är obekvämt medvetna om våra ohållbara konsumtionsmönster och skäms för det. Vi reagerar olika på skammen men står överlag rätt maktlösa inför världens tillstånd.
Genom att varsamt leda åskådarna fram till denna känsla gör Ruikuttajat en observant gestaltning av denna sida av att leva idag, och gör det med stor humor och empati. Folkefiender är en klok och fin föreställning.
Folkefiender spelar på Reprum i Helsingfors i december och efter årsskiftet i Karis (11.1), Ekenäs (21.1), Jakobstad (26.1) och Vasa (28.1).
Folkefiender av Ruikuttajat! Teatergruppen består av skådespelarna Camilla Hellberg Mushonga, Emelie Zilliacus, och Mari-Helen Hyvärinen. Föreställningen har skapats tillsammans med Patrik Bogårdh (ljusdesign), Fredrik Söderberg (ljuddesign) och Oscar Fagerudd (teknisk operatör).