Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I år behöver du inte fira jul på distans, men det gäller att ha sunt bondförnuft säger infektionsläkare vid ÅUCS

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Arkivbild. Många insjuknar i covid-19 just nu, men arbetsbelastningen på sjukhuset har hållits på en rimlig nivå, säger infektionsläkare Harri Marttila vid ÅUCS.
Bild: Arash Matin / Yle

Coronaläget i Egentliga Finland är stabilt även om många just nu insjuknar i covid-19. Enligt infektionsläkare Harri Marttila vid Åbo universitetscentralsjukhus har belastningen på sjukhusen hållits på en rimlig nivå den här hösten.

För tillfället ligger incidensen i Egentliga Finland på 488 nya fall per hundratusen invånare på två veckor, säger infektionsläkare Harri Marttila vid ÅUCS.

– Enklare sagt påträffar vi i genomsnitt omkring 170 nya och bekräftade fall varje dag. I verkligheten finns det fler fall eftersom alla inte blir testade, säger Marttila.

Coronaviruset vanligare än influensa

Om man i dagens läge insjuknar i feber och luftvägsinfektion kan man med ganska stor sannolikhet utgå ifrån att det handlar om coronavirus, eftersom antalet bekräftade influensafall inte ligger på lika hög nivå som antalet coronafall, säger Marttila.

– Visst har influensan börjat dyka upp, men väldigt lite. Under hela hösten har man konstaterat drygt 60 fall av A-influensa, men influensafallen håller långsamt på att öka, säger Marttila.

Marttila säger att även om coronasiffrorna är höga så är vi ändå långt ifrån den epidemitopp som härjade i våras då man konstaterade nästan 700 nya coronafall per dag.

Idag är det inte heller lika vanligt som i början av coronapandemin att människor insjuknar i allvarliga luftvägsinfektioner. De som hamnar på sjukhus är ofta äldre personer med många kroniska sjukdomar, och när de får en feberinfektion klarar de sig inte längre hemma.

– Arbetsbelastningen på sjukhuset har varit rimlig under hela hösten, även om det har varit en hel del fall i höst, säger Marttila.

Så här firar du jul på ett säkert sätt

Snart är julen här och många funderar på hur säkert det är att träffa familj och släkt med tanke på smittspridningen.

Enligt Harri Marttila är situationen ganska annorlunda i år jämfört med i fjol eftersom vi inte har några samhälleliga restriktioner när det kommer till umgänge, men det gäller fortfarande att använda sunt bondförnuft. Det vill säga att man tvättar sina händer och nyser eller hostar i armvecket om inte näsdukar finns tillgängliga. Om det är så att man är sjuk eller har symptom ska man åtminstone inte fira jul med någon som kan riskera att insjukna svårt i covid-19.

Det gäller att ha samma tankesätt när det gäller att exempelvis besöka släktingar på äldreboenden.

– Vi har säkert alla ett gemensamt mål att återgå så nära det normala som möjligt. Tålamod är nyckeln och det gäller att ha sunt förnuft så att du undviker riskfyllda situationer i stället för att ta onödiga risker.

Diskussion om artikeln