Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omvända jultomtar slog till i Tammerfors – 156 paket på villovägar

Paket på en kärra.
Bildtext Inför julsäsongen har Posten satt upp 33 tillfälliga uthämtningsställen för paket. (Arkivbild)
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Tjuvar bröt sig in i ett tillfälligt uthämtningsställe för paket natten till måndag. Fallet är ovanligt, men inte unikt, säger Postens säkerhetschef Heikki Horn.

Natten mellan söndag och måndag bröt sig tjuvar in i ett tillfälligt uthämtningsställe för paket i Tammerfors. Totalt 156 paket är försvunna.

Antalet är exakt, eftersom Posten har information om alla paket och försändelser i sitt system.

– De tog inte alla paket, en del är kvar. För kundernas del är det där förstås väldigt tråkigt, säger Postens säkerhetschef Heikki Horn.

Inbrottet inträffade på adressen Vestonkulma 1 bredvid Sammon valtatie i stadsdelen Leinola. Uthämtningsstället är öppet varje dag. Personalen upptäckte inbrottet på måndag morgon och polisanmälde saken.

Aamulehti var först med nyheten.

Ovanligt men inte unikt

Enligt Heikki Horn är inbrottet ett ovanligt fall.

– Sådana här inbrott är ovanliga, men inte unika företeelser. I regel är det den som har begått brottet som har ersättningsskyldighet.

Horn berättar att Posten fokuserar på att kontakta avsändarna och mottagarna till de försvunna paketen. Alla kontaktuppgifter finns i Postens system.

Vissa av paketen har beställts från nätbutiker och andra har skickats av privatpersoner.

– Vi har inte gjort några förändringar i fråga om säkerheten, eftersom polisutredningen är oavslutad, säger Horn.

Inför julen har Posten inrättat 33 tillfälliga uthämtningsställen för paket runt om i Finland. I fjol hanterade Posten 7,4 miljoner paket under julsäsongen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Postin pakettipisteeseen murtauduttiin Tampereella – kateissa on nyt 156 pakettia, skriven av Pasi Punkari. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas.