Mordet i Almedalen och hotet mot Annie Lööf skapar diskussion om politikers säkerhet i Sverige – Polisen: ”Relativt vanligt med hat”
Var tredje svensk förtroendevald uppger att de blivit utsatta för hat eller brott på grund av sin roll. Kvinnor är mer utsatta än män.
Politikerveckan i Almedalen på Gotland ska vara en plats där allmänheten och politiker möts i vad som kan ses som en hyllning till demokratin.
I somras blev allt annorlunda då Sveriges kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördades mitt i Visby under pågående Almedalsvecka.
I veckan kom domen mot 33 år gamla Theodor Engström. Han döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på psykiatrisamordnaren och för förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf.
Annie Lööf berättade under rättegången i Visby om hur hon under sina elva år som partiledare tvingats leva med hot och hat och fått tomhylsor hemskickade med posten.
Lööf, som kommer att avgå som partiledare för Centerpartiet på en extrastämma i februari, sade också under rättegången mot Engström att hon inte kommer åka till Almedalen igen.
– Privatpersonen Annie, och som mamma, tycker det ska bli skönt att slippa baksidan av det offentliga uppdraget, sade hon i rättssalen.
När hon i onsdags kommenterade domen mot Engström sade hon att den är en lättnad.
– För mig som privatperson och brottsoffer känns det som att man kan sätta punkt. Jag tycker att det är bra att tingsrätten ser det allvarliga i hotet mot demokratin och hotet mot politiker. Samtidigt är det surrealistiskt att vara brottsoffer i ett planerat terrordåd, säger Annie Lööf till Sveriges Radio.
Var tredje politiker utsatt
Planerna på att mörda en högt uppsatt politiker har väckt gamla minnen till liv i Sverige. Morden på statsminister Olof Palme år 1986 och utrikesminister Anna Lindh år 2003 lever fortfarande kvar som en påminnelse om hur illa det kan gå.
Ungefär en tredjedel av de förtroendevalda i Sverige uppger att de blivit utsatta för trakasserier, hot eller våld.
– Utsattheten ökar i samband med valår, säger Martina Lindberg som arbetar som nationell samordnare och verksamhetsutvecklare för polisens arbete mot hatbrott och andra brott som hotar demokratin.
Hon menar att flera politiker kan tro att det ingår i rollen som förtroendevald att bli utsatt för trakasserier och hot och därför väljer många att inte anmäla brotten.
– Det är ett stort mörkertal tror vi. Vi uppmanar alltid alla att anmäla sin utsatthet och i det här fallet är det särskilt viktigt eftersom politikerna representerar ett system och deras utsatthet behöver belysas eftersom vi ser det som en demokratihotande aspekt, säger Lindberg.
Kvinnor mer utsatta än män
Enligt en färsk rapport från Uppsala universitet så utsätts kvinnliga politiker för mer hot och hat än sina manliga kollegor. Hoten mot de kvinnliga politikerna är också ofta grövre, mer personliga och kopplade till sex än de som männen mottar, skriver SVT.
Det här kan leda till en självcensur hos kvinnliga politiker, enligt rapporten.
Polisen Martina Lindberg säger att hot mot politiker i grunden är ett hot mot demokratin.
– Vi ser att det här är något som får kommunala och regionala politiker att sluta sitt förtroendeuppdrag, och där måste vi lägga mycket mer kraft, säger hon.
Enligt Martina Lindberg måste polismyndigheten arbeta med brottsförebyggande arbete samt utreda och lagföra brott. Men problematiken är större än så, menar hon.
– Vi måste alla se till att vi kan ha ett debattklimat som är öppet utan att det ska resultera i hat eller brottsliga handlingar och där tycker jag att vi borde respektera det förtroendevalda uppdraget mer och se till att våra förtroendevalda politiker kan agera på ett tryggt sätt.
Svenska Centerpartiets Annie Lööf avgår som partiledare – utsattes för dödshot i veckan: "En lättnad över att inte ha kommit till skada"
Centerpartiet gör ett dåligt val och Annie Lööf avgår nu från posten som partiledare. Den hatfulla retoriken som riktats mot henne har spelat roll i beslutet.