Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Diskussion men inget konkret förslag gällande gratis papperspåsar för bioavfall i Jakobstadsregionen

Österbottens avfallsnämnd, dit bland annat Jakobstadsregionens kommuner och Karleby hör, diskuterade på onsdagen ifall avfallshanteringsbolaget Ekorosk ska börja dela ut gratis papperspåsar för bioavfall.

På grund av begränsad tillgång på papperspåsar för bioavfall i butiker, ville Karleby stads medlemmar i avfallsnämnden diskutera ifall hushållen ska kunna hämta gratis påsar av Ekorosk.

Nämnden diskuterade ärendet men fattade inga konkreta beslut. De konstaterade dock att det är viktigt att informationen som går ut till hushållen är tydlig oberoende av vilket beslutet blir.

Ekorosks styrelse har tidigare i höst meddelat att de kommer föreslå för avfallsnämnden att hushållen från och med nästa sommar måste samla in bioavfallet enbart i papperspåsar och att hushållen måste skaffa påsarna själva.

Relaterat

Skärmdump av ett klipp på Instagram.

14-åriga Arons målgest blev viral video: "Känns ganska bra måste jag säga"

Videon när Aron gör mål på isig fotbollsplan blev viral.

En person häktad för bilstölder i Karleby och Jakobstad

En person är gripen på sannolika skäl misstänkt för de bilstölder som inträffade förra veckan i Karleby och Jakobstad. Österbottens tingsrätt har i dag häktat en person på sannolika skäl för en rad brott.

För tillfället finns inga andra misstänkta i fallet med bilstölderna. En personbil av märket och modellen Audi A6 är fortfarande försvunnen. Förundersökningen pågår och polisen informerar i mån av möjlighet då utredningen framskrider,

Satsningar på solenergi i Laihela

PRV Energia satsar stort på solenergi i Laihela. Bolaget har sökt om avgörande för planeringsbehov gällande kraftverk med 140 000 solpaneler. Det skulle producera mångfaldigt mer än det största solkraftverket som nu finns i Nurmo, Seinäjoki. Utifall att Laihela fattar ett positivt beslut i frågan, kan EPV Aurinkovoima ansöka om bygglov inom loppet av två år. Det skulle ändå inte bli fråga om den största solkraftsparken i Finland eftersom det i södra Finland planeras solkraftparker som är dubbelt så stora.

EPV ägs av bland annat Vasa Elektriska och flera andra energibolag.

Mika Palosaari utnämnd till direktör vid NTM-centralen i Österbotten

Mika Palosaari är utnämnd till tjänsten som direktör för ansvarsområdet näringarna, arbetskraften och kompetensen vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Österbotten. Utnämningen gäller för tiden 1.5.2023–30.4.2028.

Sedan 2018 har Palosaari varit direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå. Palosaari som är ekonomie magister till utbildningen har tidigare varit kontaktchef vid Vasa universitet.

Palosaari ska leda ansvarsområdet och jobba för att de resultatmål för verksamheten som har överenskommits med styrande ministerier och myndigheter inom centralförvaltningen ska uppnås.

– Österbottens NTM-centrals område mår bra på många sätt. Människor är lyckliga, naturen är ren, näringsstrukturen är mångsidig, utbildningen är av hög kvalitet och sysselsättningen är på en hög nivå. Samarbetet i regionen är smidigt och resultatrikt. I denna välfungerande gemenskap är det fantastiskt att vara med både som aktör, utvecklare och främjare, konstaterar Palosaari i ett pressmeddelande.

Pedersöre gör ett positivt bokslut på 2,4 miljoner euro

Pedersöre kommun gör ett positivt bokslut för fjolåret. Överskottet landar på 2,4 miljoner euro. De viktigaste faktorerna bakom är att både statsandelarna och skatteinkomsterna blev större än väntat.

Enligt styrelseordförande Johanna Holmäng (SFP) var det spännande att se hur det skulle gå i och med att de osäkra faktorerna har varit många, och flera grannkommuner fick stora tilläggsräkningar från välfärdsområdet.

Pedersöre har nu ett ackumulerat överskott på mer än 14 miljoner euro.

Flera andra kommuner gör oväntat bra resultat för fjolåret. Karleby uppvisar ett överskott på 8,5 miljoner euro för fjolåret, och Vasa visar ett plus på nio miljoner.