Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Övergången till välfärdsområdet innebär bättre samarbetsmöjligheter – ”Vi har ett starkare stöd och behöver inte sköta allting själva”

En kvinna som sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Efter årsskiftet är Ulrika S. Lundberg chef för äldreomsorgen i både Pargas och Kimitoön.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Övergången till välfärdsområdet innebär fler möjligheter till samarbete inom social- och hälsovården. För klienterna och vårdpersonalen kommer mycket säkert ändå att fortsätta som förut.

I slutet av november valdes Ulrika S. Lundberg, för tillfället äldreomsorgschef vid Pargas stad, till serviceområdeschef för äldreomsorgen i både Pargas och Kimitoön.

I nuläget har Lundberg och hennes blivande kolleger haft några möten med Kimitoöns äldreomsorg om hur den nya organisationen ska se ut och hur samarbetet ska läggas upp, men exakt vad det nya arbetet innebär är svårt att säga i det här skedet. Lundberg ser ändå flera positiva saker med att samarbeta.

– Vi får bättre hjälp med olika stödfunktioner och på förvaltningssidan kommer vi ha ett starkare stöd och behöver inte sköta allting själva, som det ofta blir i en liten kommun. Däremot kan det bli svårare att förändra saker i en större organisation, säger Lundberg.

Matilda och Abbe talar med en äldre person som sitter i en rullstol i Almahemmet.
Bildtext För klienter och vårdpersonal fortsätter vardagen på samma sätt som tidigare.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Lundberg konstaterar också att vårdbristen inom äldreomsorgen antagligen är ett ärende som hon inte i samma utsträckning har på sitt bord i den nya organisationen, även om hon kommer att föra fram sina tankar och åsikter i frågan.

– Vi har ju ett lite annorlunda läge i skärgården och min uppfattning är att det finns en förståelse för skärgårdens förutsättningar, åtminstone när det gäller äldreomsorgen. Jag är försiktigt positiv i det här skedet, säger Lundberg.

Viktigt att bygga upp ett bra samarbete med kommunerna

Även om arbetsgivaren byts ut vid årsskiftet fortsätter arbetet på samma plats och ganska långt med samma kolleger. För vårdpersonalen och klienterna kommer arbetet och servicen säkert se ut ganska långt som förut, men för cheferna blir det mer samarbete och regelbundna möten med kolleger i Egentliga Finland.

– Till en början är övergången säkert främst en formalitet, men det är mycket beredningsarbete som ska göras ännu. Vi funderar också mycket på hur vi ska kunna bygga upp ett fungerande samarbete mellan baskommunen och välfärdsområdet, så att vi har kvar kontakterna, arbetsgrupperna och samarbetsorganen, säger Lundberg.

Diskussion om artikeln