Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin: ”Vår kamp blir lång och vi försvarar oss med alla medel – väst ger inte Ryssland rätt att existera”

Vladimir Putin sitter vid ett bord
Bildtext Vladimir Putin talade under ett tv-sänt möte på onsdagen.
Bild: EPA-EFE

Rysslands president Putin förnekar rykten om att Ryssland planerar en andra mobilisering. I en videoinspelning säger han att risken för kärnvapenkrig ökar men att Rysslands kärnvapen existerar bara som ett avskräckande medel.

I rysk tv klagade Putin över att väst behandlar Ryssland som ett andra klassens land utan existensrätt, och sa att det bara finns ett svar från den ryska sidan:

– En konsekvent kamp för våra nationella intressen på olika sätt – först naturligtvis med fredliga medel, och om inget annat hjälper så med alla de medel som står till vårt förfogande.

Putin sa också att Ryssland ”militära specialoperation” i Ukraina kan bli en lång process.

För att stärka den vacklande ryska offensiven kallade Putin i september till en partiell mobilisering. Han förnekade på onsdagen rykten om att Ryssland skulle planera en andra omgång av mobilisering.

– Av de 300 000 personer som vi mobiliserade befinner sig 150 000 i operationsområdet, sade han. Omkring 77 000 av dem hör till stridande förband, tillade han.

Putin hävdade också att Ryssland ”kan vara den enda garanten för Ukrainas territoriella integritet”.

”Risken för ett kärnvapenkrig ökar”

Putin konstaterade att Ryssland försvarar sitt territorium och sina allierade ”med alla tillgängliga medel”, och tillade att det är USA, och inte Ryssland, som utplacerat så kallade taktiska kärnvapen i andra länder.

Putin sa att risken för ett kärnvapenkrig ökar men han poängterade samtidigt att ”Ryssland inte har blivit galet” och att Ryssland nog inser vad kärnvapen är.

Enligt Putin ser Ryssland sin egen kärnvapenarsenal som ett rent defensivt, avskräckande medel. Ryssland skulle bara använda kärnvapen som svar på fiendens attack, sa han.

Putin försäkrade att Ryssland har agerat framgångsrikt

Putin talade under ett tv-sänt möte som ordnats av Kremls råd för mänskliga rättigheter – en organisation som någon gång har varit en solid organisation men som har förlorat sin trovärdighet efter att de kritiska rösterna tystats eller förvisats.

Offensiven som Ryssland inledde i Ukraina slutet av februari var avsedd att leda till en snabb seger, men visade sig bli svår för den ryska armén. Ryssland har stått inför en rad motgångar inklusive reträtten från Cherson, den enda regionala huvudstad som Ryssland först hade lyckats inta.

Putin sa ändå att de områden som Ryssland har annekterat innebär en framgång för den ryska militären. Han syftade på de fyra regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson som Ryssland säger sig ha annekterat, men aldrig helt kontrollerat.

Putin hävdade att Ryssland nu har gjort Azovska sjön – som avgränsats av Ryssland och ryskockuperat territorium – till ett ryskt innanhav. Han konstaterade detta var Peter den stores strävan. Putin har tidigare jämfört sig själv med tsaren som regerade i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet.

Källor: Reuters, AFP, AP

Civla går längs en gata kantad av förstörda stridsfordon

Så planerade Ryssland att ockupera Ukraina – och därför misslyckades planen

Hemlighetsmakeri och bristen på en plan B stoppde Ryssland.