Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Vi har inte uppmuntrat Ukraina att trappa upp kriget

USA har levererat HIMARS-system för att stärka militären i kampen mot den ryska invasionen.
Bildtext USA har levererat HIMARS-system för att stärka militären i kampen mot den ryska invasionen.
Bild: AOP

USA poängterar att allt handlar om Ukrainas suveränitet.

USA har varit mycket tydligt med att definiera sitt engagemang i försvarandet av Ukraina, och uttrycker nu sin oro över eskaleringen i kriget i Ukraina, säger talesmannen för Vita husets säkerhetsfrågor, John Kirby.

– Vi har varit konsekventa i vår oro över upptrappning. Vi har inte uppmuntrat dem att göra det, säger Kirby.

Uttalandet kommer efter att drönare – som uppges ha varit ukrainska – attackerade två flygbaser inne i Ryssland.

Kirby säger också att principen bakom kriget i Ukraina handlar om suveränitet, och att USA ”till skillnad från ryssarna” respekterar ukrainsk suveränitet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken håller med:

– När vi ger dem ett vapensystem tillhör det dem. Var de använder det, hur de använder det, hur mycket ammunition de använder för att använda det systemet, det är ukrainska beslut, och det respekterar vi.

Under en presskonferens i Washington sa Blinken att USA inte har uppmuntrat eller gjort det möjligt för Ukraina att slå till i Ryssland.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sa ändå att USA inte hindrar Ukraina från att utveckla sin egen långdistansanfallsförmåga.

Rysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger varnat USA och dess allierade för att inte korsa ”röda linjer” genom att leverera långdistansvapen till Ukraina.

Två explosioner i måndags

Två ryska explosioner rapporterades på måndagen i regionerna Ryazan och Saratov. I områdena finns det strategiska bombplan som används för att utföra regelbundna robotattacker mot Ukrainas kritiska energiinfrastruktur.

Enligt Ryssland ägde ytterligare en attack rum på tisdagen i Kurskregionen som gränsar till Ukraina.

Källor: Reuters, The Guardian