Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Växthusföretagare ser framför sig mörka hus i januari: ”År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000”

Uppdaterad 07.12.2022 23:42.
En man iklädd en fleecetröja står inne i ett växthus och blickar upp mot tomatplantor.
Bildtext Utan stöd från staten tvingas även Joakim Strand avsluta sin vinterodling av tomater.
Bild: Yle/Juho Teir

Det är mörkt i många växthus då odlare tvingats sätta lapp på luckan för vintern. Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes försöker hålla igång odlingen, men han medger att klockan klämtar även för honom.

Elpriserna har fått hela växthusbranschen att gå på knä och många företagare har redan tvingats avsluta produktionen av tomater och gurkor för i år.

Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes försöker ännu hålla igång så länge det går.

– Intresset att hålla igång produktionen just nu är inte stor. Vi skulle hoppas att vi skulle få lite hjälp på vägen med de höga energipriserna.

– Kommer ingen hjälp åt oss nu, så kommer det troligtvis vara mörkt i alla hus då vi kommer till januari. Då kommer ingen kunna odla om priset fortsätter så här.

Men något stöd ser det inte ut att bli för jordbrukare i Finland. Oppositionen har kommit med en interpellation i frågan, men regeringen ger ännu inga löften om nya stödpaket till jordbruket.

– Vi vill ha ett stöd för att kunna producera inhemsk tomat. De som försöker odla i vinter ska behöva få stöd. Det är många som har kastat in handduken redan, men för att vi inte skulle behöva göra det så skulle vi behöva få ett stöd, säger Strand.

En mjölkko med gula markeringar i båda öronen tittar nyfiket fram ur sitt bås i en ladugård.

Regeringen lovar inga extrapengar till jordbruket: "Krisstöd är ingen långsiktig lösning"

Trots stigande matpriser kämpar bondgårdarna om sin överlevnad. Regeringen ger ännu inga löften om nya stödpaket till jordbruket.

Prisskillnaderna är väldigt stora

Strand beskriver vad som skett under de senaste två åren.

– Det är väldigt dystert med de här prisstegringarna. År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000 euro om vi ska lysa med samma mängd som vi gjorde år 2020.

Strand konstaterar att en del lampor måste vara tända eftersom plantorna annars blir förstörda.

– Så det vi belyser nu är ett minimum för att plantorna ska överleva.

Packerichef: Stödbeslutet borde ha fattats tidigare

Ett par hundra arbetare är redan permitterade i branschen och en stor del av vinterns produktion går om intet.

Vid andelslaget Närpes grönsaker, som består av ett trettiotal av traktens odlare, såg man senast igår en producent kasta in handduken.

– Vi har åtta producenter som fortfarande har planer på att kämpa sig igenom vintern. Men det finns stora risker och osäkerhetsfaktorer som gör att vi har ett antal odlare som ligger fem före beslut att ska de fortsätta eller kommer de avsluta produktionen till årsskiftet. Situationen kan bara bli värre, konstaterar Stefan Skullbacka, vd för Närpes grönsaker.

En skäggig man med glasögon.
Bildtext Stefan Skullbacka tror att problemen med höga elpriser kommer att kvarstå även nästa vinter.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Skullbacka anser att besluten om eventuella stöd borde ha fattats redan tidigare.

– Jag vet inte detaljer om vilka förslag som ligger på bordet, men det är helt klart att man är lite sent ute redan nu.

– Skulle det vara fråga om något eventuellt tilläggsstöd för de producenter som försöker sega sig igenom vintern, så borde den signalen ha kommit redan för en månad sedan.

Strand: Kan inte betala för att få odla

Joakim Strand ger regeringen en till två veckor tid för ett besked om stöd, annars tvingas även han ge upp för i vinter.

– Det måste komma väldigt snabbt nu, för det är fråga om veckor innan vi måste avsluta all produktion.

– Vi kan inte betala för att få odla. Vi behöver få en viss inkomst. Vi har en förhoppning att vi ska få lite hjälp på traven och därför har vi hållit igång och vi vill att det ska finnas en produktion för konsumenterna i Finland. Det hänger på stödet helt enkelt vad som händer.

Och om allt fler växthusföretagare lägger lapp på luckan betyder det också färre inhemska grönsaker till konsumenterna. Dessutom blir det antagligen en överproduktion på våren då alla odlare kör igång igen.

– Vi har ett system inkört att vi har året runt produktion av grönsaker åt våra konsumenter. Det kommer att rubba hela systemet så att det blir en stor obalans, konstaterar Strand.

– Delvis kommer handeln att ersätta det med import, dels betyder det att när vi kommer till vårsäsongen så finns det en risk för överhettning på marknaden, vilket betyder olönsamma priser för producenten till våren, säger i sin tur Skullbacka.

Skullbacka befarar att odlarna får tampas med samma problematik även nästa vinter.

– Hoppas inte i samma omfattning som nu, men i alla fall kommer det att ha en påverkan under en längre tidsperiod.

– Odlarna är ett segt släkte och bara vi klarar den här tiden så ska vi nog rida ut det här, men det kommer att vara ytterst jobbigt och vad det får för strukturella förändringar i branschen återstår att se.

Diskussion om artikeln