Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-toppmötet om biodiversitet inleddes i Kanada

Några människor i en trappa intill en skylt som förkunnar att det här är FN:s toppmöte om biodiversitet.
Bildtext Frågor kring hur den biologiska mångfalden ska kunna bevaras kommer att diskuteras i närmare två veckor i Montreal.
Bild: Andrej Ivanov / AFP

FN:s toppmöte om biologisk mångfald inleddes på onsdagskvällen finsk tid i Montreal i Kanada och pågår fram till den 19 december.

På onsdagen inleddes det som kallas för FN:s toppmöte om biodiversitet, men som formellt är den 15:e partskonferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald.

– Det här mötet är vår chans att gå från disharmoni till harmoni, att stoppa en orgie av förstörelse och sluta ett fredsavtal med naturen, sa Kinas ekologi- och miljöminister Huang Runqiu, som är ordförande för toppmötet i Montreal.

Före toppmötet har förhandlingar pågått inför de formella förhandlingarna, men framstegen har lyst med sin frånvaro.

– Alla talar om kompromisser, men vi kommer inte vidare tillräckligt fort, sa danska Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram, på onsdagen.

Hon konstaterade också att förhandlingarna nu har pågått ”väldigt, väldigt länge”.

Finland förhandlar i Montreal som en del av Europeiska unionen. En europeisk källa nära förhandlingarna uppger till nyhetsbyrån AFP att det finns ett omfattande motstånd till de ”robusta övervaknings- och granskningsmekanismer som vi anser är nödvändiga”.

Källa: AFP

Naalinpentu seisoo tunturissa.

Nu inleds följande toppmöte – den här gången för att rädda naturens mångfald

Samma dag som Finlands riksdag ska rösta om en ny miljölag, som har anklagats för att vara urvattnad, samlas 196 länders representanter till den 15:e partskonferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald i Montreal.