Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnylänningarna har sänkt innetemperaturen och badar bastu mer sällan – det minskar risken för elbrist i vinter

Kiuas myytävänä rautakaupassa.
Bildtext Östnylänningarna kan spara pengar genom att bland annat bada i elbastu mera sällan eller när elen är som billigast. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den här vintern har många det lite kallare inomhus än tidigare år, och elbastun knäpps på alltmer sällan.

Att vi uppmanas spara el har de flesta hört vid det här laget. Att många faktiskt tagit uppmaningen till sig, antingen för att undvika skyhöga elräkningar eller för att minska på risken för elbrist, märks i elanvändningen.

Tidigare i höst skrev vi att östnylänningarna i september sparat mer el än finländarna i genomsnitt.

Elsparet har fortsatt också i oktober och november.

– Oktober visar att vi har sparat ungefär 10 procent, men då måste vi komma ihåg att oktober var lite varmare än året innan, säger Borgå Elnäts vd Magnus Nylander.

I november minskade elöverföringen med hela 12,5 procent, men Nylander påminner om att också den månaden var lite varmare än i fjol. Är det kallare ute så går det också åt mer energi till uppvärmning.

– Det visar nog tydligt att det sparas på el nu, vilket ju i det här läget är riktigt bra, säger Nylander.

Årsförbrukningen på Borgå energis område brukar ligga kring 450 gigawattimmar. Nylander uppskattar att det här årets energiförbrukning kommer att vara 5–6 procent lägre eftersom folk minskat på elanvändningen under hösten och vintern.

En snabb räkneoperation ger som resultat att Borgåborna i år förväntas spara in sammanlagt mellan 22,5 och 27 gigawattimmar el. 27 gigawattimmar (GWh) motsvarar 27 000 megawattimmar (MWh) eller 27 miljoner kilowattimmar (KWh).

Det går åt ungefär en kilowattimme energi om du dammsuger i en timme eller använder en hårtork i 40 minuter. Energibolaget Skånska energi räknar med att en elbastu med effekten 5 000 watt drar en kilowattimme energi på 12 minuter.

Omräknat i bastubad kan man säga att Borgåborna i år förväntas spara in en mängd el som motsvarar mellan 4,5 miljoner och 5,4 miljoner timmar på bastulaven.

Fortsätt snåla med elen

Yle Östnyland undrar om besparingen varit stor eller om vi borde spara ännu mer.

– Nå, nu vet vi ju inte riktigt hur det kommer att se ut när det är riktigt smällkallt, vad vi har för produktionsläge i Finland och hur mycket vi får från grannländerna. Jag misstänker nog att vi i vinter ännu måste spara in lite, men det kanske mer blir vissa stunder på dygnet då man måste vara extra försiktig med sin elanvändning, säger Nylander.

Mest el brukar det gå åt tidigt på morgonen och ungefär vid middagstid på kvällen. Det är också då börselen är som dyrast.

Mångas elräkningar har vuxit i höst, men de riktigt stora räkningarna lär vänta på sig till början av nästa år åtminstone för dem som betalar enligt användning. Hittills har det inte varit så värst kallt ännu.

– Jag tror nog alla, både vi och våra kunder, hoppas på att det inte skulle bli en smällkall vinter utan att temperaturen skulle hålla sig på en skälig nivå, säger Nylander.

Det har talats mycket om risken för elbrist i vinter, och Borgå Energi har gjort förberedelser. Om stamnätsbolaget Fingrid beordrar att man måste gå in för ambulerande elavbrott så är elbolaget redo.

– Energibesparingen är det viktigaste momentet nu. På det viset ser det ju bra ut att det verkligen sparas på elen. Månne vi inte ska klara den här vintern och hoppas på att vi inte behöver ha några planerade avbrott på grund av elbrist, säger Nylander.

Sibboborna fortsätter också spara

Bland Sibbo Energis kunder minskade elöverföringen i oktober med 10 procent jämfört med året innan. I ren energi är det en besparing på ungefär 2 GWh eller 2 000 MWh. Det berättar Osmo Auvinen som är direktör för nätverksamheten vid Kervo Energi och dotterbolaget Sibbo Energi.

– Tittar man bara på siffrorna för hushållen som värms upp med el så är besparingen ännu större, 15 procent, säger Auvinen.

Förutom att många kanske sänkt inomhustemperaturen så kan besparingen också bero på att man i många hushåll gjort olika åtgärder för att öka energieffektiviteten, som att skaffa luftvärmepump, tror Auvinen.

De officiella siffrorna för november blir klara på måndag (12.12) men Auvinen säger preliminärt att det ser ganska lika ut som i oktober.

– Det här var ett bra resultat med tanke på den kommande vintern. Det minskar på risken för elbrist, säger Auvinen.

Lovisaborna tvättar om kvällarna

Även bland Kymmenedalens kunder har förbrukningen minskat i jämförelse med ifjol.

– Vi har inte tagit med elbastur i uträkningarna, men vi ser tydligt att folk nu tvättar och diskar på kvällarna eller nätterna, säger elnätschef Juha Kaariaho vid Kymmenedalens El.

I Lovisa och Kymmendalen har elförbrukningen minskat med mer än medeltalet på 9 procent i hela Finland. I oktober var förbrukningen 91,1 gigawattimmar, vilket ger en besparing på 10,1 gigawattimmar eller 10 procent sedan oktober ifjol.

Besparingen i november var ännu större. Kunderna förbrukade 109,2 gigawattimmar vilket är 13,3 gigawattimar eller 11 procent mindre än under samma månad ifjol.

– Det här är nog markant, säger Kaariaho.

Diskussion om artikeln