Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Firar sina mål med egen gest efter pappans uppmaning – det här är Ronaldos supervikarie Gonçalo Ramos: ”En stor fajter – ger aldrig upp”

Uppdaterad 07.12.2022 22:52.
Goncalo Ramos formar händerna som en pistol.
Bildtext ”Revolvermannen” fick presentera sin målgest för en större publik i tisdags.
Bild: EPA-EFE

Gonçalo Ramos ersatte Cristiano Ronaldo och bombade in ett hattrick som är sällsynt på många sätt i VM-historien. Men vem är den 21-årige anfallsdoldisen?

När Portugals åttondelsfinal mot Schweiz skulle köra i gång på måndagen var alla blickar riktade mot den portugisiska bänken. Dit satte sig Cristiano Ronaldo för första gången sedan 2006 i VM-sammanhang.

Men snart vändes blickarna i stället mot planen. Superstjärnans ersättare var nämligen glödhet.

Gonçalo Ramos tog vara på allt rampljus som bänkningen av Ronaldo ledde till. 21-åringens första landslagsstart blev en sensation, och efter hattricket mot Schweiz var det ingen som saknade 37-årige Ronaldo.

– Inte ens i mina bästa drömmar hade jag kunnat tänka mig att få vara i startelvan i en slutspelsmatch, sa Ramos efteråt.

– De flesta hade knappast hört om honom förrän i dag, tippade lagkamraten Bruno Fernandes.

Tog för sig efter Liverpools storköp

Det hade stjärnspelaren Fernandes nog rätt i. Att Ramos överhuvudtaget valdes till VM beror på hans kanonhöst i klubblaget Benfica.

Den här säsongen har det nämligen blivit nio mål på elva matcher i den portugisiska ligan. Ramos har fått ta för sig efter att Darvin Núñez lämnade för Liverpool i somras.

Landslagsdebuten kom i form av ett inhopp mot Nigeria i november. Förra säsongen var Ramos långt ifrån landslagsaktuell.

Goncalo Ramos ler.
Bildtext Gonçalo Ramos har haft en strålande höst för Benfica.
Bild: IMAGO/Marco Canoniero/ All Over Press

Säsongen 2021/22 var nämligen först den som han blev ordinarie i Benfica. Det blev sju mål på 29 matcher under en brokig säsong – i januari var anfallaren på väg bort från klubben.

– Det finns två saker som jag gillar med Gonçalo. Han är en målskytt, han har en otrolig instinkt. Därtill är han en stor fajter – han ger aldrig upp, har klubblagkamraten Alex Grimaldo sagt till Marca.

Sällsynt hattrick

Ramos byttes ut i den 74:e minuten mot just Ronaldo. Den senare har fortfarande inte gjort ett enda mål i en VM-slutspelsmatch under karriären.

– Ronaldo snackar med mig och alla andra i laget. Han är vår ledare och försöker alltid hjälpa till, kommenterade Ramos.

Vikarien Ramos – kallad ”Pistoleiro” i hemlandet – hann däremot skriva in sig i många historieböcker under slutspelsdebuten.

Den senaste spelaren som stod för ett hattrick i sin startdebut i VM var Miroslav Klose. Tysken var ändå ett betydligt kändare namn för allmänheten vid den tidpunkten.

Se Portugals målkalas i VM-åttondelen – doldisen Gonçalo Ramos gjorde hattrick! - Spela upp på Arenan

Ramos stod för fyra poäng totalt efter att även ha assisterat till Raphaël Guerreiros 4–0-mål. Den senaste VM-spelaren som varit inblandad i lika mycket i en VM-match var Rysslands Oleg Salenko, som stod för 5+1 mot Kamerun år 1990.

Man United-intresse

Totalt har det gjorts 53 hattrick i VM-historien, av vilka 19 kommit i slutspelsmatcher. Ramos är den näst yngsta, efter Ungerns Florian Albert år 1962.

Smeknamnet ”Pistoleiro” – revolvermannen – kommer från hans återkommande målgest, med händerna formade som pistoler. Den ska ha uppstått under unga år, då pappan och tidigare landslagsspelaren Manuel Ramos uppmanade honom att komma på en unik målgest.

Anfallaren, som anslöt sig till Benficas akademi som 12-åring, har ett kontrakt till 2025 och en utköpsklausul på 120 miljoner euro.

Ett av lagen som rapporterats vara intresserade av Ramos? Laget som Cristiano Ronaldo nyligen lämnade, Manchester United.

Källor: AP, CNN, LifeBogger